Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör på ledarsidan: Gör norra och södra Djäkneberget till skyddat parkområde

Är målet maximalt antal bostäder?

Annons

Parkområde på norra Djäkneberget

Vackert höstväder i helgen! Passa på att ta promenad på Djäkneberget.

Välj gångvägen parallellt med Lustigkullagatan norrut. När ni möter gångvägen från Skenvretsgatan är ni vid foten av norra Djäkneberget.

Vik uppåt mot vänster. Snart kan ni beskåda vad politikerna ställt till med. En stenöken breder nu ut sig där förut Djäknebergsnaturen gavs utrymme tillsammans med två tennisplaner.

Vi vill lugna alla västeråsare som Anders Garpelin verkar ha skrämt upp /…/ Ingen planerar att bygga bort stadens vackra parker och omtyckta grönytor /…/ inte finns någon hemlig plan om att förtäta bort parker, skriver ansvariga politiker på debattplats i VLT (161006).

På Eniros kartor kan ni på flygbilden se hur det såg ut innan stenöknen. Jämför med hur det ser ut idag!

Det räcker inte. Bara tre av de återstående träden bevaras. Frågan är om det inte finns all anledning att bevaka hur politikerna förstör våra parker och grönområden.

Min bild är att det snarast är de folkvalda som jag skrämt upp. Alla västeråsare jag träffat eller som hört av sig till mig delar min oro över förtätningens följder.

Vid ett möte på biblioteket (161017) sa fastighetsnämndens ordförande att man bara naggar lite i kanten av parker och grönområden. Han bedyrade att alla politiska partier står bakom förtätningspolitiken genom översiktsplanen Vision 2026.

Därtill berättade han att fastighetskontoret inte själva hinner att bereda alla projekt så att så många bostäder som möjligt kan byggas. Därför har byggherrarna inbjudits att komma med förslag på förtätningsobjekt.

Nu är det jag som blir skrämd. Är det bara målet att maximera antalet bostäder som ska forma staden framtid?

Gå nu fram till kanten av stenöknen som vetter mot Svartådalen. Här planeras en kompakt konstellation av sex höghus.

Föreställ er hur framtiden för dem som bor i husen på Lustigkulla alldeles nedanför kommer att gestalta sig. I höjd med husnocken kommer höghusen att resa sig.

Den kompakta kolossen som får karaktären av the Wall i fiktionens Westeros kommer att släcka ljuset. Ska vår boendemiljö tillåtas att försämras så drastiskt?

Lägg ned projektet! Garantera istället att södra och norra Djäkneberget tillsammans får utgöra ett skyddat parkområde.Då blir ni ihågkomna för att ha värnat om etableringen av en grön linje i centrala staden, en sammanhängande grön lunga. Vår stad behöver inte färre och mindre utan istället fler och större parker och grönområden, där dagens och framtidens Västeråsare såväl som tillresande turister fritt kan röra sig.

Mer läsning

Annons