Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör på ledarsidan: Tänk om Trumps saga inte håller

USA har satt en tsar i Vita Huset

Annons

Ingen kommer undan politiken. Nu får Donald Trump stå till svars.

Santa Cruz, USA

Shervin Pishevar är en framgångsrik företagare och investerare i världens IT-centrum, Silicon Valley i Kalifornien. Här har Apple och andra avancerade världsföretag sina tekniska och ekonomiska högkvarter.

Nu när Donald Trump i veckan har blivit USA:s nästa president, anser Shervin Pishevar att det är dags för Kalifornien att gå ur Förenta Staterna och bli sitt eget land. Han har redan lagt en grundplåt till en fond för New California.

Visst kan det låta befängt. Men Kalifornien är inte som resten av Amerika. Kalifornien är USA:s största stat med nära 40 miljoner invånare. Bara fem länder i världen har en större BNP än Kalifornien.

I politiken är Kalifornien egentligen redan sitt eget land. En kompakt majoritet av väljarna röstade för Hillary Clinton i presidentvalet. Guvernören Jerry Brown som håller ihop Kaliforniens kongress, där demokraterna har majoritet, är själv demokrat med typiskt irländskt arbetarpolitiskt påbrå.

I tisdags röstade Kaliforniens väljare fram hårdare egna vapenlagar, höjda skatter till skolor, miljöinsatser och kommunikationer. Här finns inget politiskt stöd för att skicka tillbaka invandrare från Mexico, som Trump kräver.

Kalifornien har sitt eget samhällstänkande. Tufft ibland. Inte svensk välfärd. Men ändå öppet för framtid och förändringar. Långt borta från Trumps vrid-klockan-tillbaka och hjälp-de-rika-politik.

Men Donald Trumps parti, Republikanerna, kontrollerar nu bägge kamrarna i kongressen i Washington. Han tänker bryta upp USA:s teknik- och handelsförbindelser med Kina.

Hindra flyhänta indier och kineser att komma hit för att arbeta, forska och bidra till att utveckla Silicon Valley. Trump vill att underutbildade i södern och mellanvästern ska få hi-tech-jobben istället. En omöjlig idé.

Därför gick de stora IT-aktierna ner på Silicon Valley-börsen Nasdaq efter Trumps seger, medan många gammalmodiga aktier gick upp.

Trump är fri att driva vilken politik han vill. Han är inte skyldig politikerna i sitt parti någonting, eftersom de inte hjälpte honom i valkampanjen.

Men det är inte säkert att han på ett par år lyckas uträtta vad han har lovat i sin valkampanj: Pressa kolbolagen att öppna gruvorna i Fattigbältet igen och övertala Detroit att ställa undan robotarna. Så att svetsarna får sina gamla jobb tillbaka.

Stan Abraham är kyrkoherde i lutherska församlingen i Santa Cruz: -2018 blir det kongressval igen. Då kan en hel del hända. Då kan många, som inte fick några jobb av Trumps gäng, vilja byta ut sina republikanska representanter i kongressen mot mer trovärdiga demokrater..

När det gäller Europa gissar många här varför Putin applåderar Trump:USA har satt en tsar i Vita Huset, som kan styra och ställa efter sitt eget humör. En typ som Putin är van att hantera.

Så här kan det låta: -Ge mig Estland och Gotland, så släpper jag Syrien. Men den sorts affärer tror inte våra grannar i Santa Cruz att TV-kändisen Trump vågar sig på.

Mer läsning

Annons