Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lata amerikaner röstade på Trump

Trumps väljare struntade i hemläxan

Annons

Ansvaret ligger hos väljare som röstade på Trump.

Flitiga flickan förlorade. I stället gick den sköna snubben segrande ur kampen.

Donald Trumps anhängare behöver inte lyssnas på, de behöver en dos folkvett. Den gamla åthutningen Klipp dig och skaffa dig ett jobb! gäller både den nya presidenten och hans väljare.

Visst är det lätt att förstå de amerikanska arbetarnas frustration. I rostbältet har folks entusiasm för Demokraterna slocknat i takt med fabrikernas skorstenar.

Industrierna flyttar utomlands, löneutvecklingen står still. Lägg till en kass välfärdsstat, ett evighetskrig i ett land långt bort och grogrunden för en missnöjeskandidat är uppenbar.

Men de väljer inte vilken politisk opportunist som helst - de väljer Donald Trump. En man som blandar regelrätta lögner med hätska utspel mot invandrare, homosexuella och kvinnor. Trump vann människors förtroende för han låtsades förstå deras oro, ilskan över politiker som inte har gjort något åt de samhällsproblem folk upplever.

Hillary Clinton var en enkel måltavla. Mejlen, maken, makten - hon personifierar det politiska etablissemanget. När eliten ställs mot folket har de senare ett gigantiskt numerärt övertag.

Egentligen hade Trump behövt säga sina väljare ett sanningens ord. Om jobben försvinner i hålan du bor i: skaffa dig en utbildning och dra därifrån.

Den amerikanska drömmen har alltid handlat om att själv arbeta sig till rikedom. Nu har lathet upphöjts till dygd. Någon annan ska fixa ens liv och göra USA bra igen.

Lat-amerikanerna hade kunnat hitta en kandidat med Trumps åsikter utan hans misogyni eller inkompetens. De hade kunnat leta efter ett bättre exemplar i stället för att plocka den lägst hängande frukten.

Många menar nu att vi måste lyssna på Trump-väljarna för att undvika fler Trumps. Som om det är Trump-motståndarnas fel att han kom till makten.

Även om väljarna inte själva är idioter har de faktiskt röstat på en. Eller i vart fall någon som gillar att framställa sig som en galenpanna.

Nej, Trumps sak är inte vår. Ansvaret vilar helt och hållet på de som valde honom.

Hillary Clinton föll på en av politikens sämst bevarade hemligheter - du vinner inga val på att bevara status quo. När alternativet stavas global instabilitet är det dock legitimt att undra hur folk tänker. Om folk tänker.

Historien om Donald Trumps vinst är inte berättelsen om när misogyni, främlingsfientlighet och homofobi segrade. Det är sagan om folket som struntade i hemläxan. När soffan vann över skolbänken och ny sanning etablerades: Trägen vinner - inte.

Mer läsning

Annons