Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Frankrike förblir splittrat oavsett vem som blir president

Le Pen lär förlora, men missnöje består

Annons

Emmanuel Macron är storfavorit i franska presidentvalets andra omgång.

Så var det bara två kvar i franska presidentvalet. En överväldigande majoritet av politikerna i den traditionella högern och vänstern har slutit upp bakom socialliberala Emmanuel Macron, och säger nej till högeryttern Marine Le Pen.

Så var det inte i USA där de flesta Republikanska politikerna stödde den högerpopulistiske Donald Trump, som sedan vann valet.

Det är mycket osannolikt att Le Pen blir president. Detta trots att yttervänstern, med  efterföljare i Sverige, inte rakt ut vill uppmana till att rösta på Macron. Opinionsmätningarna ger Macron ett stort övertag på runt 20 procentenheter, 60-40. Det visar att valsystemen spelar större roll än vi ofta tänker på. I både USA och Frankrike gäller att två huvudkandidater röstas fram, även om "småkandidater" i USA får ställa upp i slutomgången. Men i USA utser de två stora partierna var sin kandidat.

Den som vill bli vald behöver gå in och ställa upp i partiernas nomineringsval. Det gjorde Donald Trump och lyckades bli utsedd till Republikanernas kandidat. Då blev det svårare för andra Republikaner att inte stödja det egna partiets kandidat.

I Frankrike är det flera kandidater som ställer upp, men bara två går vidare. Partierna ställer upp egna kandidater, valet sker inte som i USA inom två partier. Det gör det enklare för den borgerliga högern att som självständigt parti ta avstånd från Le Pen och förorda Macron.

Det franska valsystemet fungerade dock bäst när Socialisterna och den borgerliga högern var huvudalternativ. Så blev det inte alls den här gången.

Borgerlighetens François Fillon var favorit, men förlorade röster efter avslöjanden om att släktingar fått betalt av skattebetalarna för arbeten de knappast utfört.  Socialisterna tog ett steg åt vänster och fick bara drygt 6 procent!

Ännu ett exempel på socialdemokratins kris? Ja, till en del. Men Socialisterna har alltid varit ett smalare, mer medelklassdominerat parti än de nordiska S-partierna. Förr röstade många arbetare på kommunisterna, nu röstar de på Le Pen.

Macron verkar ha gott om matjord i fickorna. Socialisterna utsåg en vänsterkandidat, och borgerlighetens Fillon krackelerade. Det gav gott om utrymme i mitten för den politiskt oprövade Macron, som trots sin bakgrund som minister i en socialistregering går till val på ett näringslivsvänligt och socialliberalt program.

Det är värt att notera att fler vänsterliberaler har haft framgångar. Justin Trudeau blev Kanadas premiärminister och D66 gick kraftigt framåt i valet i Nederländerna. Så det är inte bara populister som har gått framåt.

Macron vill gå längre än de flesta svenska politiker i att stärka EU centralt, men 46-47 procent av väljarna röstade på EU- eller euroskeptiska kandidater.

Hälften röstade på kandidater med mer ekonomiskt populistiska förslag, som lägre pensionsålder, ökade offentliga utgifter, medborgarlön eller 100 procents marginalskatt.

Så Frankrike är splittrat i viktiga frågor. Valsystemet brukar visserligen missgynna partier på ytterkanterna, men de djupa skillnaderna i åsikt försvinner inte för det

Mer läsning

Annons