Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Skötsamma företagare får betala för fusket

När går kontrollen för långt?

Annons

 

Brottsliga företag slår till mot offentlig sektor.

Kraven på registerutdrag vid offentliga upphandlingar skärps. Skötsamma företagare får betala för kriminellas fusk och bedrägerier. 

Regelskiftet trädde i kraft vid årsskiftet. Tidigare har upphandlande myndigheter haft rätt att begära intyg från brottsregistret vid misstanke om fuffens. Nu ska alla vinnande leverantörer kontrolleras. 

Den som vunnit en upphandling om att städa en kommunal förskola måste visa att det inte finns någon koppling till grov brottslighet. Rättsordningen blir alltså misstänkt till bevisat oskyldig, snarare än oskyldig till bevisat skyldig. 

Regelförändringen gör livet surare för många småföretagare. 

Kravet på registerutdrag omfattar såväl vd som styrelseledamöter. Det ökar den administrativa bördan, för med sig ett stort frågetecken kring vilka skyldigheter vi har inför det offentliga, och får själva upphandlingen att dra ut på tiden. 

Att intresseorganisationerna Företagarna och Svenskt näringsliv gör gemensam sak med Sveriges kommuner och landsting, SKL, är förståeligt. Tröttheten mot regeringens skattehöjningar och regelkrångel är utbredd sedan länge. 

Visst finns argument för hårdare kontroll. 

Välfärden har blivit ett mål för den organiserade brottsligheten. Bedrägerier riktade mot myndigheter, kommuner och andra som betalar ut olika ekonomiska förmåner sker alltmer systematiskt, konstaterade Polisen redan 2015.  

Hemtjänsthärvan i Södertälje är det mest kända exemplet. Den gången slog kriminella sig in i äldreomsorgen med hjälp av lagen om valfrihet, LOV.

Bara i stadsdelen Ronna ökade antalet brukare från 79 till 206 på sju månader. Till slut greps ett tiotal personer, misstänka för olika grader av bedrägeri. Skattebetalarna blåstes på minst fem miljoner kronor. 

Företagarna frågar om det är rimligt att företagare som vinner offentliga upphandlingar ska behöva visa utdrag från belastningsregistret. Nej, det är ändå inte rimligt.

Läs också: Det har blivit lättare att kontrollera. Men för att något är möjligt behöver det inte vara önskvärt.

Mer läsning

Annons