Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Lernfelt: Dålig simundervisning är ett svek mot barnen

Dags att granska skolornas simundervisning

Annons

Den bristande simundervisningen är ett svek mot Sveriges barn.

Sverige är ett land med långa kuster och många sjöar. Att kunna simma och veta hur man ska bete sig i vatten för att inte ta onödiga risker är viktigt för alla som lever i vårt samhälle. Därför ingår simning i läroplanen för grundskolan sedan 1994 som en del av ämnet idrott och hälsa.

Ändå omkom 37 människor genom drunkning under årets första fem månader, enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik. När siffrorna för sommaren kommer den siffran med säkerhet att öka.

Förra året drunknade 55 personer bara under juni, juli och augusti. De senaste åren har antalet drunknade ökat markant. Samtidigt skulle högst sannolikt flera av dessa dödsolyckor - inte minst bland barn, där drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna - kunna undvikas med bättre undervisning i simning och vattenvett.

Enligt lagen är det alltid skolan som bär ansvar för att barn undervisas i simning och att de uppnår de kunskaper som kursplanen anger. Tyvärr är bristerna stora. Det är inte ovanligt att skolor underlåter att ge barnen simundervisning. Nu larmar Livräddningssällskapet också om att det finns skolor som satt i system att godkänna elevernas simkunskaper, utan att låta barnen vara i simhallen en enda gång.

I en intervju i Svenska Dagbladet (25/6) säger Mona-Lisa Wernesten, verksamhetsutvecklare vid Svenska Livräddningssällskapet, att om rektor säger att barnen måste ha godkänt i simning händer det att lärare ger godkänt trots att de vet att barnet inte är simkunnigt. Simlärare från privata simskolor vittnar också om att det kommer elever till dem som fått ok av skolan utan att kunna simma.

Att detta förekommer är ett svek mot landets unga. Framförallt mot dem som inte har föräldrar med resurser att köpa privat simundervisning när skolan fallerar. Skolinspektionen granskar idag inte simundervisning.

Det borde man göra. Det enda rimliga är att kommuner och skolor som inte följer läroplanen tvingas betala vite och vidta åtgärder för att säkerställa att alla barn lär sig simma. Det offentliga Sverige kan inte längre stå och se på när barn drunknar.

Mer läsning

Annons