Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har det blivit dags för en ledarsida

Mycket att kommentera i politiken

Annons

Nu med ledarsida. Foto: Göran Widerberg

Vår ägarstiftelse Mittmedia har beslutat att Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda från och med i dag ska ha en ledarsida. VLT:s obundet liberala ledarredaktion har ansvaret för ledarsidorna, vilket gör att de nya ledarsidorna också får en obunden liberal grundsyn.

På ledarredaktionen finns Richard Appelbom sedan länge och Sakine Madon sedan i september i år. Vi två skulle gärna vilja presentera oss för er.

Richard pendlade tidigare under flera år från Nacka i Stockholms län. Där växte han, jag, upp och blev kvar efter flytten hemifrån. Sedan 2001 bor han, jag, i Kvicksund i Västerås kommun.

Han/jag tar tåget till Västerås och vandrar därför varje arbetsdag över bron till Sörmland. Hans/min fru är från USA och de två döttrarna har dubbelt medborgarskap.

Sakine kommer närmast från tidningen Norran i Skellefteå, Västerbotten, och har i många år även skrivit för Expressens ledarsida som fristående kolumnist och var i år sommarvärd i Sveriges Radios Sommar i P1. 1985 kom hon/jag som barn till Uppsala en kall vinterdag, efter att familjen tvingades fly från Turkiet efter oroligheterna som följde efter militärkuppen 1980. Sakine/jag bor i Solna i Stockholms län och pendlar för närvarande till VLT i Västerås.

I vårt arbete ingår det såväl att förbereda tidningssidor, som att delta i externa debatter i andra medier och på nätet. Eftersom vi samarbetar med andra tidningar inom Mittmedia, och även med Liberala nyhetsbyrån, kommer ni då och då att få läsa även ledare från deras tidningar.

Det är händelserika tider i politiken, både internationellt och nationellt, och även på hemmaplan. Frågan om större regioner kan avgöras det närmaste året och utgången får stor betydelse för landstinget, alla kommuner och för Västmanlands län. Vad skulle en eventuell Region Svealand innebära?

Västmanland är också en politisk experimentverkstad när det gäller att bilda majoriteter. Kommunerna styrs med en mångfald av olika partier.

Fagersta styrs av Socialdemokraterna och Moderaterna och Norberg av Socialdemokraterna med ett visst stöd av Vänsterpartiet. Allianspartierna styr i Skinnskatteberg, trots att de där är mindre än de rödgröna. Sverigedemokraterna har nämligen gett de borgerliga budgetstöd där.

I Arboga gäller "jättekoalitionen" M+L+KD+C +V+OPA (Omsorgspartiet för Arboga)+MP, medan Köping har rödgrönt S+V+MP. Liberalerna styr tillsammans med de rödgröna i Kungsör (S+L+V+MP).I Sala består majoriteten av Alliansen plus Salas bästa (C+M+SBÄ +L+KD).

I Västerås är det styrkvartetten S+MP+C+KD som gäller. I Hallstahammar är styret renodlat rödgrönt med S+V+MP, medan S+C samarbetar i Surahammar. I Landstinget styr de rödgröna (S+V+MP).

Det blir därför spännande att följa politiken i hela Västmanland. Blir det lika brokiga styren efter valet 2018? Vi ser fram emot att ansvara för fler ledarsidor och att lära oss mer om fler kommuner.

En ledarsida tar ställning, och då kan inte alla hålla med om allt. Vi hoppas naturligtvis att fler ska hålla med oss, men tycker också det är viktigt att stimulera eftertanke och ge "tuggmotstånd" även hos de läsare som inte tycker som vi

Mer läsning

Annons