Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övermodigt Sverige tror sig spela efter egna regler

Sverige tar sig friheter om förbud mot sexköp

Annons

Att betala för sex är lagligt i Nederländerna

Sverige är på ett sätt likt USA. Vi ser oss ett föredöme och tror att alla önskar att bli som vi.

Det finns fördelar med den synen. Att fler svenskar än danskar har varit positiva till invandring kan bero på att Danmark ser sig som ett litet land omgivet av farliga grannar.

Medan svenskar oftare ser sig som en moralisk stormakt. Med den synen blir det naturligt att människor från andra länder söker sig till Sverige och att de kommer att anpassa sig till världens bästa och modernaste land.

Förslaget om att göra de t brottsligt för svenskar att köpa sex också i länder där det är lagligt, som Danmark, Tyskland eller Nederländerna, visar på farorna med denna övermodiga syn på det egna landet.

Det finns två viktiga invändningar mot förslaget. Det ena handlar om att staten inte ska kunna straffa invånare som är i andra länder och lever efter det landets lagar.

Det andra handlar om att andra länder skulle kunna göra samma sak. Sedan abortlagarna har skärpts i Polen kommer polska kvinnor hit för att göra abort. Vad om polska staten säger att de ska straffas trots att ingreppet är lagligt i Sverige?

Ska diktaturer ha rätt att straffa människor för vad de politiskt gör i Sverige, även om det handlar om vad som är vanligt och acceptabelt i en demokrati?

Svaret från anhängarna av förslaget är att det är skillnad på Sverige och andra länder. Våra lagar är framstegsvänliga och förhoppningen är att fler länder ska följa vårt exempel och förbjuda sexköp. Eftersom Sverige representerar framtiden är det rimligt att vi straffar för handlingar som utomlands är lagliga, men fel om andra konservativa och bakåtsträvande länder gör det.

Nu är det för det första inte säkert att utvecklingen går Sveriges väg. Det finns andra exempel där vi i efterhand tycker att det var bra att andra länder avstod från att följa det svenska exemplet. Som att införa den svenska flumskolan, ha världens högsta skatter eller anamma vår tidigare mer positiva syn på pornografi.

Sverige kan inte spela i en egen och moraliskt överlägsen division. Det vi gör bör vi acceptera att andra länder också gör. Därför bör handlingar som är lagliga utomlands inte straffas i hemlandet.

Mer läsning

Annons