Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Hur många ska behöva drunkna innan man inför legala flyktvägar?

2016 rekordår i antal döda på Medelhavet

Annons

Ett utökat kvotflyktingsystem skulle hindra att så många dör på Medelhavet.

2016 blev ett rekordår i en högst katastrofal mening. 4913 människor på flykt dog på Medelhavet.

I november drunknade 240 personer när två fartyg förliste. Det kan jämföras med Estonia, då vi förfasades och det blev jätterubriker.

Nu när det är flyktingar som dör sägs inte mycket.

Regeringen tyckte att vi behövde ett andrum från flyktingströmmen. Så det blev så.

Då asylrätten får betraktas som närmast helig använde man sig istället av fulknep för att göra allt för att försvåra för människor att ta sig hit.

Det är ett år sen nu de "tillfälliga" id-kontrollerna införde. De bör snarast betraktas som permanenta då ingenting tyder på att de kommer att dras tillbaka inom överskådlig tid.

Och tittar man på hela EU så har vi tryckt ner flera miljarder euro i president Erdogans fickor för att han ska hålla gränserna åt oss och ta emot avvisande asylsökande.

Detta trots att Turkiet inte garanterar möjligheten till asyl och att deras gränsvakter har skjutit ihjäl flera flyktingar, barn inklusive, vid gränsen.

Man har skapat en livsfarlig hinderbana där människor bokstavligt talat måste ta sig genom eld och vatten.

Lägg därtill på det psykiska lidande det skapar hos dem som kommer till Sverige, när de endast ges tillfälliga uppehållstillstånd och möjligheten för familjeåterförening har strypts.

Det har gett effekt.

2016 sökte bara en sjättedel så många asyl som under 2015, totalt knappt 29 000 personer. I december var antalet asylsökande för första gången sedan år 2011 färre än 2000 personer.

Vi har haft andrummet en god tid och det som behövs nu är en omläggning av migrationspolitiken.

Vi ökade antalet kvotflyktingar till 5000 om året. Det är ynkligt.

Kvotflyktingsystem utgör de legala flyktvägar som det finns ett desperat behov av. Det handlar inte om ifall vi ska ta emot människor på 2015 års nivåer.

Det är uppenbart att vi inte kan ta emot alla på flykt. Men de vi faktiskt väljer att hjälpa skulle vi kunna ge betydligt bättre förutsättningar.

Vi behöver förutsägbarhet och kontroll i mottagandet, samt styra vilka vi tar emot. Det har aldrig varit mer uppenbart att vi inte vill ta emot alla som kommer hit, och då är det desto viktigare att vi faktiskt tar emot dem störst skyddsbehov.

Men istället fortsätter vi att svika kvinnor och barn, då det är unga friska män som har störst möjlighet att klara av den svåra flykten.

Tidigare försvarades detta med att männen tog hit sina familjer sedan som anhöriginvandrare, men den möjligheten är numera strypt.

En kraftigt sänkt asylrättsinvandring behöver ersättas med ett generöst kvotflyktingsystem där vi fokuserar på de mest nödställda, flickor och hela familjer i taget.

Det är förlegat att asylrätten som skrevs in som en FN-konvention 1990 ska diktera villkoren för flyktinginvandring 25 år senare.

Särskilt när utfallet har visat sig vara uselt.

Det är minst sagt skamligt att vi inför den största humanitära katastrofen i vår tid står stumma

Mer läsning

Annons