Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Om bara fler vågade säga vad de tycker

Demokratin behöver att vi använder vår yttrandefrihet

Annons

I Turkiet blev en man straffad för att ha jämfört Erdogan med Gollum. I Sverige kan du göra detsamma mot Löfven så mycket du vill.

"Jag tyckte om det du skrev, men jag kommenterar aldrig" är något jag ofta får höra.

Det är såklart ett val om man vill vara aktiv i debatten eller inte. Om man vill puffa för budskap man tycker är bra eller kritisera sådana man tycker är dåliga. Eller om man bara vill tillföra ett perspektiv som man tycker har missats.

Men det vanligaste är att folk låter bli.

Argumenten är allt för ofta att det är obehagligt. Andra ser plötsligt vad man tycker; vänner, bekanta, chefer och kolleger. Det verkar vara något väldigt svenskt att man vill ge skenet av konsensusuppfattningar i diverse sammanhang för att inte skapa dålig stämning.

Vi lever i en demokrati där man får kritisera vem man vill i makten. Du kan säga att kungen är en mupp och statsminister Löfven en tomte utan att någon höjer ett ögonbryn. Det kan låta banalt, men det är en viktig måttstock för demokrati.

I många länder stramas yttrandefriheten åt mer och mer.

Enligt Ungerns författning är det sedan 2013 förbjudet med åsiktsyttringar som "skadar" den ungerska staten.

I Turkiet jämförde en man Erdogans utseende med Gollum i Sagan om Ringen och blev straffad med villkorlig dom och indragen rätt att få träffa sina barn. 2000 personer har anklagats för att ha förolämpat Erdogan de senaste åren.

Erdogan betonade vid statskuppsförsöket förra året i Turkiet att han är demokratiskt vald, som om det ger honom mandat att bete sig hur som helst. Det krävs mer än så för att en nation i sann anda ska kunna betraktas som demokratisk.

Jag förstår att det kan kännas obehagligt eller vara "tidsödande" att utnyttja sina demokratiska rättigheter. Men det kan vara bra att ha i åtanke att människor på andra håll fängslas och torteras för sin kamp att få göra detsamma.

Med rättigheter kommer ansvar. Ju mer inflytande befolkningen har på de beslut som tas, ju mer kravs ställs det på att de ska engagera sig.

Många skulle som jämförelse säga att det är ansvarslöst att inte rösta. Slutar människor att delta i val faller demokratin.

Det finns några som absolut inte drar sig för att höja sin röst. Oftast anonymt.

Trollen.

De vill håna, hetsa och sänka demokratin. Som opinionsbildare märker jag hur motståndet mot dem krymper allt mer.

De dominerar kommentarsfälten och få vågar säga emot ens när de säger att de vill skjuta politiker. En av de senaste kommentarerna jag fick var från någon som önskade en organisations företrädare att "kvävas i sina egna spyor". Det är en tröttsam och obehaglig trend.

De har en demokratisk rätt att höras. Och vi andra har en demokratisk rätt att säga emot. Bästa sättet att bidra till demokratin är att utnyttja sina demokratiska rättigheter.

Mer läsning

Annons