Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Om veckan hade tio dagar

Det måste ges mer utrymme för människor att fördela sina arbetstid olika

Annons

Tiodagarsvecka är inget nytt. Franska revolutionskalendern såg ut så.

Det är lätt att håna saker innan de ens har undersökts.

Såsom medborgarlön och arbetstidsförkortning. Men nu prövas medborgarlön i Finland och testet med arbetstidsförkortning på Svartedalens äldreboende i Göteborg har precis avslutats.

Dessa är ämnen som de flesta marknadsliberaler duckar för. Själv tycker jag att det är mer intressant vad som skapar mest frihet för individer snarare än för marknaden. Men jag ser också att detta går hand i hand.

Sex timmars arbetsdag visade sig, föga förvånande, inte vara så ekonomiskt lyckat. Men personalen mådde bättre, var "piggare och mer aktiv".

Så kanske finns något att lära?

Det finns ett uttryck som heter "Tänk inte utanför boxen, gör dig av med den."

Längden på arbetsdagarna är något som har minskat successivt över årtiondena. Men istället för att fokusera hur många faktiska timmar vi lägger på jobbet borde vi kanske titta på hur arbetstiden fördelas. Efter en del klurande har jag kommit fram till följande:

Veckan borde ha tio dagar.

Innan du förkastar tanken som knäpp, så bejaka mitt resonemang.

Till att börja med är våra räknesystem godtyckliga. För det andra är det lätt att tro att det som är alltid har varit.

Men tiodagarsveckan är ingenting nytt.

Franska revolutionskalendern hade förutom tiodagarsveckor helt annan längd på tiden totalt. Allt ifrån månaderna till sekunderna delades upp i jämna tiotal. Vilket egentligen är mer logiskt och enhetligt med hur vårt räknesystem ser ut för övrigt.

Skulle det inte vara bekvämare med tre veckor i månaden istället för typ fyra och en halv?

Men låt oss hålla oss till veckolängden för att inte vara inte tappa bort oss i den teoretiska sfären.

Hur ska arbetstiden fördelas? Häng med i räkneexemplen:

I en tiodagarsvecka som innehåller tre dagar helg skulle det totalt sett inte bli någon skillnad i hur mycket tid vi lägger på jobbet från idag. Så marknadsliberalerna andas ut, det blir ingen arbetstidsförkortning.

Den främsta fördelen är tredagarshelgen. Vår nuvarande tvådagarshelg ger föga återhämtning. Vi hinner inte resa bort någonstans utan att plocka ut semesterdagar. Jag tror många känner vilken stor skillnad det gör för upplevelsen av ledighet de gånger man är det en extra dag.

Någon protesterar säkert inför tanken på att arbeta 7 dagar i streck, oavsett den tre dagar långa återhämtningen. Men den personen skulle kunna ha en dag ledigt mitt i veckan och ta två dagars helg. På så sätt skulle man aldrig jobba mer än 4 dagar som mest i en följd.

Och vill man istället prioritera att arbeta kortare dagar kan man arbeta sju timmar om dagen och ha två dagar helg. Jobbar man kortare dagar utan att gå ner i arbetstid i sjudagarsveckan slukas hela helgen.

Om du deltidsarbetar och plockar bort en arbetsdag från tiodagarsveckan går du endast ner 15 procent i arbetstid och har då 4 dagar ledigt i veckan. Tar du bort en arbetsdag från sjudagarsveckan förlorar du en femtedel.

Vi är individer med olika behov och energinivåer. Det borde finnas mer flexibilitet att själv fördela sin arbetstid så som det passar en själv. Möjligheterna är helt enkelt oändligt mycket större på en tiodagarsvecka än en sjudagarsvecka, vilket ger mer flexibilitet och tar större hänsyn till våra inneboende olikheter.

"Det kommer aldrig att fungera!" protesterar säkert någon. Men kan man testa sex timmars arbetsdag och medborgarlön kan man gott testa det här.

Frågan är snarare vilken arbetsgivare som blir först ut?

Mer läsning

Annons