Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Sunt förnuft och en gnutta empati krävs

Migrationsverket fattar orimliga beslut

Annons

Hur är det med rimligheten i Migrationsverkets beslut?

Då och då i media ploppar det upp utvisningsbeslut som får en att ta sig för pannan. Nu senast om 9-åriga Marwa som ska utvisas till Marocko om några dagar, samtidigt som hennes familj blir kvar i Sverige. Detta för att det inte kan "uteslutas" att Marwas pappa, som övergav familjen när Marwa var nyfödd och inte har kunnat hittas, kan tänkas ha något emot att Marwa bor i Sverige.

Varför en spekulation om den aldrig närvarande faderns eventuella åsikter ska spela roll är för någon som inte är myndighetsperson obegripligt. Även om det finns någon löjlig paragraf som stöder detta så är det fortfarande helt orimligt att utvisa en nioåring ensam och skilja henne från sin familj.

Man ska så klart inte gå emot övergripande beslut bara för att man tycker att de är fel. Om det är bestämt att det, exempelvis, ska utföras åldersbedömningar eller att utvisningar ska ske till vissa länder ska det vara regel.

Men det krävs en oerhörd fyrkantighet för att inte se när regelverket gravt brister. När situationer som uppenbarligen ingen vill ska uppstå ändå gör det för att regelverket inte har täppt till det hålet. När personer som har installerat sig här, jobbar och har barn som går i skolan sedan flera år tillbaka och pratar svenska tvingas lämna.

Det är i sådana fall man behöver lyfta näsan från paragraferna och se till människan man har framför sig och ställa sig frågan om beslutet är rimligt.

Men det verkar som att det behövs påtryckningar från media och allmänheten för det. Som i fallet med familjen Ahmadi, bosatta med arbete i Sverige sedan fyra år tillbaka, som skulle utvisas för att Migrationsverket hade gjort en miss när de tittade på lönen för pappan i familjen, men vägrade att ompröva fallet. Först efter att familjens ombud hade talat i SVT om det tydliga felet fick familjen ett tillfälligt uppehållstillstånd.

En gnutta empati och en stor portion sunt förnuft behövs från Migrationsverkets sida. Annars riskerar förtroendet att urholkas.

Läs också: Migrationsverkets långsamhet hindrar rekrytering av nyckelpersoner

Mer läsning

Annons