Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven får tåla Charlie Hebdo

Religionskritik behövs

Annons

Det har nog undgått få att påven Franciskus besöker Sverige. I domkyrkan i Lund förenades härom kvällen katoliker, protestanter, judar, muslimer och andra. Försoning är förstås bättre än krig, och religionsfriheten ska värnas.

Men det ska även demokratin. Efter det blodiga terrorattentatet mot den franska satirtidskriften Charlie Hebdo sa påven att man inte ska provocera, inte förolämpa eller göra narr av andras tro. "Om min goda vän hånar min mamma kan han förvänta sig en smäll", sa Franciskus och tillade att den som hånar religion kan vänta sig en stark, även våldsam, reaktion. Samtidigt sa han sig värna yttrandefrihet.

Som tur är stiftar påven, eller likasinnade, inte våra lagar som reglerar yttrandefriheten. Vår första tryckfrihetsförordning fyller i år 250 år och är något att vara stolt över. Innan den fick till exempel inte vem som helst starta ett tryckeri, och en censor skulle godkänna alla texter innan de skulle tryckas i fler exemplar.

Som tur är stiftar påven inte våra lagar som reglerar yttrandefriheten.

I början av 1900-talet kunde man dömas till fängelse om man hånade de heliga sakramenten eller kyrkan. En av dem som åtalades för hädelse (1884) var August Strindberg, för att han ansågs ha uttryckt sig respektlöst om nattvarden.

På 1600-talet utmanade Galileo Galilei kyrkan och ”sanningen”, och i dag är det aktörer som Charlie Hebdo som trampar på ömma religiösa tår. I Sverige skapade konstnären Lars Vilks nu snart tio år gamla "Muhammed som rondellhund" debatt.

Har påven en poäng i att man inte bör, även om man enligt lagen får, såra religiösa? Attentatet mot Charlie Hebdo, och de många hoten och mordförsöken på Lars Vilks, visar att yttrandefriheten inte är så självklar när det kommer till kritan.

Därmed fyller de religionskritiska satirbilderna en viktig roll, och är sannerligen inget man ska förvänta sig få en "smäll" för.

Mer läsning

Annons