Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata välfärdsföretag håller bättre ordning på pengarna

Begränsa vinster är en återvändsgränd

Annons

Utredaren Ilmar Reepalu vill begränsavälfärdsföretagens vinster

Vinst är vad som blir över när inkomster minskas med kostnader. Om lagar har följts och kunder är nöjda visar vinsten att företaget är välskött och ägarna kan tjäna pengar. Så fungerar marknadsekonomin, men socialister har i alla tider misstrott vinst och privat ägande.

Det senaste försöket att komma åt vinsten är Ilmar Reepalus välfärdsutredning, där privata företag inom välfärden ska åläggas att i huvudsak behålla vinsterna i verksamheten. Nu ser det för all del ut som om förslaget faller, det finns ingen riksdagsmajoritet.

Det finns och kommer nog att finnas, olika åsikter om marknad och stat. Det är en avgörande politisk skiljelinje.

Finns det en politisk majoritet i beslutande församlingar mot att ha vinstdrivna företag kan den åsikten få genomslag. En klar vänster-högerfråga, där liberaler har anledning att värna valfrihet och etableringsrätt.

Utredningens förslag är däremot oklart, byråkratiskt och krångligt. Den vill bakvägen, utan att ta den öppna politiska debatten, driva ut privata företag från vård, skola och omsorg genom krångliga regler som i praktiken stryper företagens verksamhet.

Som Praktikertjänst påpekat är inte heller huvudproblemet att en del företag gör vinst, utan att offentligt driva verksamheter går med förlust, och har fått stöd i efterhand av skattebetalarna. Nu har Landstinget Västmanland förbättrat ersättningen, men 2015 gick den offentligt drivna primärvården i Västmanland back med 35 miljoner kronor. Medan de privata vårdcentralerna fick klara sig på de pengar de fick från början.

Det finns fler exempel på hur offentligt drivna verksamheter inte klarar konkurrensen med de privata, utan måste få förlusttäckning. De offentligt drivna har ofta problem med personalpolitiken. I Västerås har enligt Liberalerna stadens hemtjänst sjuklönetal på elva-tolv procent, de ickekommunala två till fem procent.

Så sjuktalen är ofta högre och budgeten överskrids i de verksamheter som saknar vinst som ledstärna. Nog verkar det finnas annat än vinsten att bekymra sig över för dem som värnar bra verksamhet och nöjd personal.

Mer läsning

Annons