Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: C-kvinnor vill visst motverka förtryck i förorten

Madon riktar orättvis kritik

Annons

Replik på ledartext om moralpoliser i förorten, av Sakine Madon.

Eftersom jag gör mer än att skriva artiklar kan jag förstå att Sakine Madon väljer att ta upp en gammal artikel jag skrev som reaktion på Zelia Dagli för två år sedan. Förvisso en del av sanningen som kvinna i Husby, men inte hela sanningen. Jag skrev också i artikeln att det är uppfriskande med kvinnor som har mod att påpeka de utmaningarna som finns i våra områden.

Det har också hänt en hel del saker sedan artikeln skrevs, som en motreaktion mot Zehlia Dagli. Vi ordnade en heldags konferens där vi bjöd in politiker lokala och nationella, imamer och präster, transaktivister och Varken Hora eller Kuvad för ett krafttag framåt. Vidare bjöd vi in ett gäng av de oroliga kvinnorna till att medverka och påverka arbetet med den stadsplanering som skulle göras i bla Husby Centrum där vi kartlade rörelsemönster och sociala mönster. Många kvinnor har särskilt uttryckt att den faktiska miljön är orolig. Jag har också haft företagsutbildning för kvinnor som bor eller verkar för kvinnor i förorten. 16 företag som idag är mer eller mindre etablerade. Men vem räknar handlingar när man kan skriva artiklar?

Som nyvald ordförande för Stockholms Centerkvinnor är individens frihet central för mig och jag delar Madons oro om att frihet tyvärr inte verkar gälla alla kvinnor idag och att det är skillnad mellan stadsdel och stadsdel, men det är också skillnad från individ till individ i våra förorter. Det som även oroar mig är när skolor som finansieras av våra gemensamma skattemedel sysslar med att främja ojämställdhet och odemokratiska principer. Detta är aldrig okej. Precis just därför vill Centerkvinnorna ge Skolinspektionen större befogenhet att gripa in och stoppa skolundervisning som bryter mot skollagen samt dra in skolpengen och stäng de skolor som inte lever upp till befintlig lagstiftning. Vi vill att samhället ska vara rättssäkert och jämställt för alla. Oavsett kulturell bakgrund och bostadsort.

Hederskulturen bidrar till ett än mer ojämställt samhälle. Det isolerar och kontrollerar människor på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Det måste också lagstiftningen bättre återspegla. Istället för symbolpolitik ägnar jag mig åt att pragmatiskt se till att fler får möjlighet att påverka sina liv. Det är viktigare att veta HUR en gör saker än ATT göra saker så som läget ser ut idag. Många projekt har kommit och gått och det finns fler sanningar än den som delas idag och med det sagt betyder det inte att det krafttag som saknas mot orättvisorna som drabbar kvinnorna i förorten inte behövs. De behövs! I högsta grad!

Banar SabetOrdförande för Stockholms Centerkvinnor och ersättare för Centerpartiet i Rinkeby-Kista

Svar av Sakine Madon, politisk redaktör, VLT:

Jag skrev alltså i min ledartext följande om Banar Sabet: ”Även Banar Sabet, nyvald ordförande för Centerpartiets kvinnoförbund i Stockholm, har varnat för att "folk ställs mot folk” samt hävdat att man borde prata om kvinnoförtryck överallt och inte specifikt om förorter som Husby (Aftonbladet, 5/7 2015).”

Sabet har inga invändningar i sak, men vill gärna framhålla att hon har många bollar i luften. Inget fel på det och det har även jag, i denna fråga i det partipolitiskt obundna nätverket Förortsfeminism som bildades när förortskvinnor vittnade om problem för snart två år sedan. I det läget, när berörda kvinnor äntligen tog sig ut i den svenska debatten, valde Sabet att varna för att "folk ställs mot folk” och hon kritiserade att förorter som Husby togs upp specifikt.

Den som tror att förminskandet av problemen med kvinnoförtryck i förortsområden bara finns vänsterut i politiken bör tyvärr tänka om.

Mer läsning

Annons