Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Alla vårdcentraler måste behandlas lika

Valfrihet är politisk skiljelinje i Region Västmanland.

Annons

Sjukvård kostar mycket pengar

Region, före detta Landstinget Västmanland, har en budget på 8 miljarder kronor. Det mesta går till sjukvård, den fråga väljarna sätter allra högst på den politiska dagordningen.

Ändå var det i sammanhanget kaffepengar som skilde den rödgröna majoriteten och den borgerliga Alliansen när budgeten för 2018 beslutades. Alliansen pekade mer med hela handen och lade pengar på olika satsningar, som att ge extrapengar till dem som kunde minska vårdköer. De rödgröna varnade för att reserven för oförutsedda utgifter blev för låg med Alliansens förslag.

Förra våren presenterade de rödgröna förslag i budgeten vid olika tillfällen. Som på riksplanet numera.

Men i år var de mer passiva, trots att det här är valårsbudgeten. Hoppas månne majoriteten på pengaregn i höstens budget från regeringen för att då få utrymme till valårssatsningar.

Alliansen hade Tillgänglighet - Hållbarhet - Valfrihet som övergripande teman för sin budget. Tillgänglighet och hållbarhet är knappast politiskt kontroversiella. Alla är för hållbarhet, och jag har aldrig hört en sjukvårdspolitiker säga sig vara för sämre tillgänglighet. Dock kan byråkrati och motstånd mot alternativ i praktiken försämra tillgängligheten, och Alliansen vill skärpa vårdgarantin som ett sätt att korta vårdköer.

Valfrihet är däremot en fråga där det finns tydliga ideologiska skiljelinjer. Alliansen kritiserar majoriteten för att regionen ska ta över Bergslagssjukhuset, samt föreslår genom LOV, lagen om valfrihetssystem, fri etableringsrätt och rätt att välja barnmorska och fysioterapeut (sjukgymnast).

Ett tydligt sätt att i praktiken gynna de regiondrivna vårdcentralerna har varit att skjuta till pengar i efterhand för att täcka underskott. Det kan sätta de privat drivna vårdcentralerna under press.

Alliansen vill här göra ett bolag av de egna vårdcentralerna och införa samma modell som i Norrbotten. Där kompenseras privata vårdcentraler i efterhand om de offentligt drivna får förlustbidrag. Det låter som en rimlig modell. Det borde i varje fall inte kunna fortsätta som hittills.

Läs även: Majoritetens budget klubbades igenom efter lång debatt i regionfullmäktige

Mer läsning

Annons