Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Alliansen håller ihop i Region Västmanland

Annons

Vad händer efter regionvalet?

Består S+V+MP -majoriteten i Region Västmanland efter valet?Foto: VLT:s arkiv

I flera kommuner i Västmanland är det brokiga majoriteter. Men i regionen (som faktiskt formellt ännu heter landstinget, vilket kommer att synas på valsedeln) är det blockpolitik som gäller. De rödgröna partierna har egen majoritet och de fyra borgerliga partierna är en gemensam opposition i Allians för Västmanland. Nyligen kom Alliansen med ett budgetförslag, som också kan ses som en gemensam valplattform.

Det är långt ifrån några gigantiska skillnader mellan blocken. Det handlar om hur ett mindre antal miljoner kronor fördelas när verksamheten 2019 beräknas kosta närmare 10 miljarder kronor. Mycket av sjukvården är styrd av statliga regler.

Det är ingen oenighet om skatten, den föreslås vara oförändrad. Ekonomin ser kärv ut, det behöver byggas mycket nytt på sjukhusen. Så i praktiken handlar det nog om att staten behöver skjuta till mer pengar för att undvika skattehöjningar.

Men det finns några tydliga skillnader om politisk inriktning. Alliansen ser fler möjligheter för privata alternativ. Det kan uppmuntra fler kvinnor att starta företag. Regler som möjliggör för små vårdcentraler kan göra det lättare att få en fast kontakt i vården.

Alliansen ser fler möjligheter för privata alternativ.

Alliansen föreslår att likt det röda Norrbotten ska regionen se till att privata vårdcentraler kompenseras om förluster täcks för de landstingsdrivna. Det är en viktig markering. Konkurrensen sätts ur spel om privata vårdcentraler måste klara sig på vad som betalas ut enligt reglerna, medan landstingsdrivna därutöver får förlusttäckning av skattebetalarna.

Alliansen föreslår mer flexibla anställningar, en del vill bara arbeta natt eller helger. Det är angeläget att anpassa arbetstider till vad som efterfrågas. För att minska köerna ska en lokal modell av Alliansregeringens satsningar på att korta vårdköerna prövas. Byråkratin ska minska, risken finns att det produceras väl många välskrivna till tidsandan passande planer.

Där finns en öppenhet hos Alliansen för att höja en del avgifter. Avgifter kommer inte, och bör inte, spela någon större roll för att få inkomster. Men särskilt i ett läge där kostnaderna för sjukvård ökar genom att vi lyckligtvis blir äldre och lever längre kan fler eller lite högre avgifter behövas. Trenden där fler tjänster blir "gratis" behöver brytas.

Men särskilt i ett läge där kostnaderna för sjukvård ökar genom att vi lyckligtvis blir äldre och lever längre kan fler eller lite högre avgifter behövas

Nu gäller således blockpolitiken. Socialdemokraterna har styrt Västmanland så när som fyra år 2006-2010. Det talar i sig för att ett maktskifte vore önskvärt.

Nu har S+V+MP majoritet med 40 mot 37 mandat för oppositionen. Men om nuvarande opinionssiffror för landet slår igenom skulle SD öka och de rödgröna få svårt att försvara sin majoritet.

Det ska samtidigt mycket till för att Alliansen ska få majoritet. Så även i regionen (landstinget) kan det bli ovisst efter valet.

Mer läsning

Annons