Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Attack mot synagoga är inte Trumps fel

Judehat från vit maktrörelsen, islamistiska grupper och den autonoma vänstern.

Annons
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden. Foto: Nora Lorek / TT

Många människor kom med blommor för att visa att de inte accepterar attacken mot synagogan i Göteborg. Det var en uppmuntrande manifestation av solidaritet och tydligt avståndstagande.

Men det är lätt att trampa fel när judar attackeras. En förbipasserande vid synagogan uttalade sig för Dagens Nyheter om kopplingar till utrikespolitiska händelser och hade tankar om Trump i USA, ambassadflytten och om att liknande har vi ju sett förut.

Det finns många skäl att vara kritisk mot president Trump, och det gäller även beslutet att flytta ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Men det fel och farligt att se det som en ursäkt eller förklaring till angrepp på svenska judar. De är inte ansvariga för president Trump eller för Israels politik. De kan välja att försvara, kritisera eller tiga om vad Israel gör. Men ingetdera är något som ska krävas av dem eller användas som ursäkt när antisemiter slår till.

Den här gången har många varit snabba med tydliga fördömanden. Men så har det inte alltid varit tidigare.

De svenska judarna hotas från flera håll. Enligt SvD arbetar säkerhetspolisen med vit maktrörelsen, islamistiska grupper och den autonoma vänstern. Vit maktrörelsen är ett allvarligt hot, men möter ingen som helst förståelse i den allmänna debatten i Sverige. Det har inte fallit sig lika naturligt att vara lika tydlig mot autonoma vänstern, som använder positiva honnörsord som motiv för att använda våld. Muslimer är en utsatt grupp som drabbas av hat och misstänkliggöranden. Det har gjort det svårare att tala klarspråk om hatet och misstron mot judar i den gruppen.

De kommer i många fall från samhällen där hat mot Israel kopplas samman med spridda antisemitiska fördomar. Det kan vara en förklaring, men alls ingen ursäkt.

Det måste vara självklart: Judehat ska bekämpas oavsett vem som står bakom det.

Mer läsning

Annons