Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Avnormalisera förbudsivrarna

Annons

Kan Sverige aldrig vara Landet lagom?

Socialminister Annika Strandhäll (S) vill

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer. Inte bara vanliga cigaretter, utan även vattenpipa (så mycket för mångkultur) och e-cigaretter. Även snusning, som inte alls påverkar omgivningen, ska försvåras

Tidigare brukade rökförbud och regleringar motiveras med att passiv rökning kan skada andra, som på krogen inomhus. Den här gången erkänner även förbudsivrarna, som Folkhälsomyndigheten, att hälsovinsterna kanske inte är så stora. En omskrivning för små eller obefintliga. För rökning i utomhusmiljö är inte särskilt skadligt för andra än rökarna själva.

Nu handlar det inte längre om att skydda andra, utan om att uppfostra och styra vuxna medborgares liv. Syftet är enligt socialminister Annika Strandhäll (S) att "avnormalisera" rökningen och ett steg på målet att Sverige ska vara rökritt 2025. Inriktningen verkar klar.

Detta är bara nästa steg, och det ska sluta med ett totalförbud, även om överheten ligger lågt med detta ännu ett tag.

Vi ser här ett exempel på nyspråk för att passa makthavarnas syften.

Vi ser här ett exempel på nyspråk för att passa makthavarnas syften. "Normkritisk" är ett populärt ord, men det handlar i praktiken inte om att individerna ska få välja själva, utan att en ny styrande norm ska införas. "Normaliserat" är ofta ett uttryck för att något tillåtet borde motverkas, hindras eller förbjudas. Friheten sitter trångt när staten eller åsiktspoliser ska sätta normerna

Avnormalisera är här en omskrivning för nya förbud, liksom "kontantfritt" är en omskrivning för att förbjuda kontantbetalning. Den stora majoriteten i Sverige låter redan i dag bli att röka. Så rökningen är redan "avnormaliserad". Nu handlar det om hur den minoritet som ännu röker ytterligare ska klämmas åt.

Vi ser ännu ett exempel på att Sverige aldrig tycks kunna vara landet lagom, utan ska löpa linan ut och gå längre än andra. Om än med många små steg snarare än ett snabbt förbud. Det slutar oftast som Landet extremt

Det slutar oftast som Landet extremt

Om det låg något i talet om lagom och utrymme för vuxna människor att bestämma själva borde förbudsivrarna göra halt. Rökning har begränsats eller förbjudits inomhus, men utomhus borde människor själva fä bestämma om de vill utsätta sig för risker. Visst kan rökning kosta sjukvården pengar, men det gör också sådant som alkohol eller riskfyllda sporter.

Krögarna borde själva få bestämma hur de vill göra med rökning på uteserveringar, och den som röker bör få ägna sig åt sin last i väntan på tåget. Förhoppningsvis kan en riksdagsmajoritet den här gången stoppa regeringens marsch mot förbudssamhället.

Läs mer:

Var sjunde cigarett som röks i Västerås är obeskattad

Insändare: Öppna era ögon och öron

Mer läsning

Annons