Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bättre med lika skatteskala

Annons

Tydligare system med sänkt skatt och sänkta bidrag till sjuka och arbetslösa

M vill ha mer pengar efter skatt för pensionärer.Foto: TT

Moderaterna var drivande för att införa jobbskatteavdraget. Men nu har de givit efter för kritiken från pensionärer och tycker att pensionärer och löntagare ska betala lika skatt för lika inkomst. För det ska enligt M löna sig att ha arbetat. Men det kostar, sammantaget 15,5 miljarder kronor.

Jobbskatteavdraget visar hur goda avsikter kan ge ett mer tillkrånglat skattesystem. Inkomstskatten skulle sänkas, och inte bara för de som tjänar bra. Men många betalar bara kommunalskatt och den bestämmer inte staten över.

Jobbskatteavdraget visar hur goda avsikter kan ge ett mer tillkrånglat skattesystem.

Skulle människor med vanliga inkomster också få lägre inkomstskatt behövdes ett avdrag som också minskade kommunalskatten. Därför infördes jobbskatteavdraget, och för att det skulle löna sig bättre att arbeta gällde det bara de som yrkesarbetade.

Även pensionärer som arbetade fick lägre skatt. Men de allra flesta pensionärer, liksom arbetslösa, sjuka och föräldralediga fick inte lägre inkomstskatt. Det gjorde det mer lönsamt att arbeta, men trasslade till skattesystemet, där tidigare alla inkomster vare sig det var lön, pension eller bidrag beskattades lika.

Kritiken från pensionärer om de fick betala mer skatt på samma inkomst än löntagare har hela tiden varit hård. Även om det kan vara värt att minnas att ingen har fått högre skatt. Och utan jobbskatteavdrag är det svårt att tro att Socialdemokraterna alls hade drivit krav på lägre skatt för pensionärer.

Politikerna har lyssnat på kritiken och steg för steg förbättrat för pensionärerna, och nu har även Moderaterna, jobbskatteavdraget huvudskapare, ändrat sig.

Pensionärer ska i framtiden åter betala samma skatt som löntagare. Då blir det bara sjuka, arbetslösa och föräldralediga som betalar högre skatt för samma inkomst.

Dags att återgå till ett mer tydligt och enkelt skattesystem. Låt inkomstskatten vara lika för alla inkomster. Om det då inte anses löna sig tillräckligt att arbeta, sänk i stället bidragen om sjuka och arbetslösa också får lägre skatt.

Dags att återgå till ett mer tydligt och enkelt skattesystem. Låt inkomstskatten vara lika för alla inkomster.

Mer läsning

Annons