Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bluffbeslut inför valet om gårdsförsäljning av alkohol?

Annons

Det går inte att äta kakan och ha den kvar

Kan gårdsförsäljning hota alkoholmonopolet?Foto: TT

Riksdagsmajoriteten av de borgerliga partierna och SD har beslutat att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker, men bara under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras. Det är goddag yxskaft.

Två utredningar har redan slagit fast att det inte går. Det handlar om EU-regler, svenska politiker får inte avgöra på egen hand.

Det handlar om EU-regler, svenska politiker får inte avgöra på egen hand.

Annars hade det nog funnits en klar majoritet för en mycket begränsad försäljning på gårdar av alkoholdrycker, även om det nog hade blivit besvärligt att sätta gränsen. Systembolaget säljer enligt Alkoholpolitiskt forum i det lokala och småskaliga sortimentet, vin från 26 gårdar, öl från 246 bryggerier, sprit från 60 destillerier och övriga produkter såsom mjöd och fruktvin från 54 producenter,

Men nu styr EU-reglerna, och då får inte utländska producenter missgynnas. De kunde också kräva att få sälja sina produkter själva i stället för bara på Systemet. Då vore det svenska alkoholmonopolet avskaffat, trots att en klar riksdagsmajoritet står bakom det för att minska utbud och alkoholskador.

Vad är syftet med beslutet? Handlar det om att inför valet få anhängarna av gårdsförsäljning att tro att beslutet kan genomföras, eller är det ett sätt att smygvägen avskaffa Systembolagets monopol?

Handlar det om att inför valet få anhängarna av gårdsförsäljning att tro att beslutet kan genomföras, eller är det ett sätt att smygvägen avskaffa Systembolagets monopol?

Liberalerna som, med undantag av ledamoten Barbro Westerholm, har svängt i frågan tycker att vi bör nyfiket titta på om det går, men om det hotar monopolet ska det inte genomföras. KD har också bytt åsikt.

Det går naturligtvis att utreda frågan en gång till. Men svaret lär bli detsamma. Det borde finnas bättre sätt att använda skattepengar än att utreda vad som två gånger har slagits fast.

Det borde finnas bättre sätt att använda skattepengar än att utreda vad som två gånger har slagits fast.

Nämligen att Sverige inte som EU-medlem kan ha både gårdsförsäljning och monopol på alkoholförsäljning. Att andra EU-länder har gårdsförsäljning beror på att de inte har försäljningsmonopol. Finland har monopol och en mycket begränsad försäljning av nordliga bärdrycker. Inte jämförbart med vad svenska producenter kan och vill sälja.

Så riksdagsbeslutet verkar mest vara ett spel för gallerierna inför valet.

Mer läsning

Annons