Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Borgerlig kannibalism är tillbaka

Liberalerna saknar dragningskraft
på M-väljare

Annons

Anna Kindberg Batra (M)  höll jultal

Moderaterna har det kämpigt. De har tappat i opinionen under hösten och då blir tappet i sig en nyhet.

Det ger i sin tur analyser av varför det går dåligt. Vilket kan få fler väljare att notera att det går dåligt, och vem vill stödja en förlorare?

Så skaps goda och onda cirklar i politiken. Centern är inne i en god cirkel, Moderaterna riskerar att fasta i en ond.

De har lagt om politiken i mer konservativ riktning, partiledaren Anna Kinberg Batra talade i sitt jultal om hårdare krav, slut på daltet och en fortsatt restriktiv flyktingpolitik. Kvinnoförbundet öppnar för mer kvotering av föräldraledigheten. Personlig frihet verkar ute hos dagens Moderater.

Dessutom krävde Kinberg Batra rikspolischefen Dan Eliassons avgång. I sak ett rimligt krav, som flera har ställt tidigare.

Moderaternas problem är dock att de har ansvar för polisens kritiserade omorganisation, liksom för en hel del annat som kan kritiseras. Åtta år som största parti i regeringen sätter sina spår.

När det går sämre ökar pressen partiledaren, som då lätt blir stelare och hamnar i försvarsposition. Den beskrivningen riskerar att fastna på Anna Kinberg Batra, som behöver sluta att låta som om hon ständigt upprepar inövade fraser.

Det ser ut som den så kallade borgerliga kannibalismen har återuppstått. Väljarna vandrar mellan borgerliga partier, någon är "raket" och någon "dyker". Det ger nervositet och försvårar borgerligt samarbete.

Det var bättre för Moderaterna när Alliansen regerade. Att sitta i regering brukar gynna det största partiet.

Även Liberalerna kan vara oroliga. Tidigare brukade Liberalerna/Folkpartiet gå fram när det gick knackigt för Moderaterna.

Nu strömmar väljarna i stället till Centern. Liberalerna ser ut att förlorat positionen som huvudalternativ för missnöjda Moderatväljare.

Mer läsning

Annons