Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bra för barnen att prenumerera

Tidningsläsning ökar allmänbildning

Annons

Ungdomar läser en tidning

Det kan början slås fast att här talar jag i egen sak. För oss som arbetar i medieföretag är det viktigt att läsarna är beredda att betala för vår produkt. Men även den som talar i egen sak kan ha en viktig poäng och vara värd att lyssna på.

För en tid sedan cirkulerade en tidigare arbetskamrat, numera bosatt i Norge, en artikel om en familj som hade sagt upp prenumerationen på en tryckt tidning och sedan återtagit den. Förutom att "papiravis" låter bättre än papperstidning, ett ord jag försöker undvika, var det också på andra sätt en tänkvärd artikel.

Huvudpoängen var att barn och ungdomar i familjen kom i kontakt med fler olika nyheter om det fanns en tryckt tidning tillgänglig. På nätet läste de mest sådant de från början var intresserade av, men i tidningen fanns det ibland något oväntat som kunde intressera dem.

Jag tänkte då att så är det också hemma hos oss. Min tonåring, och studerande storsyster när hon hälsar på, ägnar en hel del tid åt att läsa tidningarna å köksbordet. Då kommer de i kontakt med nyheter de knappast skulle söka upp på nätet.

Det är tidningens, både i tryckt form och som e-tidning, stora fördel. Där finns ett urval av nyheter, nästan alltid finns det något oväntat att ta del av . Nätläsande blir lättare att klicka på det man redan tidigare var intresserad av.

Någon av VLT:s tidigare huvudredaktörer från familjen Pers ska ha sagt att en tidning till hälften ska innehålla sådant som du vill läsa och till hälften sådant du bör läsa. Även om det skulle vara en vandringssägen för jag den gärna vidare, för den är värd att ta fasta på.

Efter att ha läst artikeln från Norge har jag frågat andra, och flera har hållit med om att tidningsläsande är bra för barnens allmänbildning. Så här ett tips till prenumerationsavdelningen:

Satsa på familjer med barn och ungdomar hemma i åldern 9-20 år. Nästan alla är angelägna om att vara bra föräldrar och att göra sina barn och ungdomar allmänbildade och intresserade av att söka ny kunskap. Och då har en tryckt tidning hemma stora fördelar.

Mer läsning

Annons