Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Brandmän behövs också i vardagen

Annons

Vid kriser och hot ställer vi upp

Många har ställt upp och bekämpat skogsbränderna i Sala.Foto: Niklas Hagman

Det känns nästan overkligt att Västmanland åter ska drabbas av allvarliga skogsbränder. Men så är det.

En del är sig likt, främst engagemanget och viljan att på olika sätt hjälpa till. Det är lätt att instämma med kronprinsessan Victoria som på när hon på nationaldagen besökte Strömsholm och sa att "Till alla er som kämpar mot elden vill jag säga en sak: Tack! Ni står för något av det finaste och starkaste som finns i vårt land."

Mycket är dock ändå annorlunda jämfört med förra gången. Och det handlar glädjande nog om förbättringar.

Det har varit bättre samverkan och att stora insatser har satts in tidigare. Det ser också ut att ha givit resultat.

Det har varit bättre samverkan och att stora insatser har satts in tidigare.

Det är en styrka med Sverige. Första gången något riktigt allvarligt händer kan agerandet verka valhänt och senkommet. Därefter dras lärdomar och organisationen förbättras och förbereds för om något liknande skulle hända igen.

Inrikesminister Morgan Johansson (S) sa när han besökte räddningspådragets ledningscentral att det har kommit inte mindre än 26 rapporter om vad som hände vid den stora skogsbranden 2014. Slutsatserna har kommit till nytta den här gången.

Morgan Johansson framhöll också att inom kort kommer Räddningstjänstutredningen att presenteras. Den ska lämna förslag på hur organisationen kan förbättras och fler brandmän rekryteras.

Den behövs. För i måndagens VLT, samma dag som den första branden i Sala bröt ut på eftermiddagen, fanns en nyhetsartikel om bristen på brandmän. Sommarschemat var ansträngt, och tidigare har det på flera håll varit missnöje bland deltidsbrandmän.

Bristen har flera orsaker som pensionsavgång, avhopp och långtidssjukskrivningar. Bristen på personal finns också i andra delar av landet.

När allvarliga stora bränder inträffar verkar samverkan fungera bättre än tidigare och många ställer upp på ett beundransvärt sätt.

Men räddningstjänsten behöver fungera bra även i vardagen. Här finns anledning att se upp.

Men räddningstjänsten behöver fungera bra även i vardagen.

Mer läsning

Annons