Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Brokiga styren för framtid eller i bakvatten?

Annons

Norra Västmanland experimentverkstad för politik

Olika styren i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. I Fagersta blir det också debatt med #kandulovafrågor.Foto: Arkivbild

Hur ska det gå efter valet? Skulle Socialdemokraterna och Moderaterna kunna styra ihop? Kan allianspartierna styra även om de är mindre än de rödgröna partierna och SD har en hel del mandat? Finns det utrymme för fler uppstickarpartier? Vad kan och vill partierna lova inför valet?

Kan en del av svaren finnas i Fagersta, Skinnskatteberg eller Norberg? I Fagersta styr socialdemokrater och moderater tillsammans. Vänsterpartiet som tidigare styrde kommunen i flera perioder, är energisk opposition.

Skinnskatteberg har borgerligt styre under Liberal ledning, men allianspartierna är mindre än de rödgröna partierna. Sverigedemokraterna är vågmästare, men de borgerliga partierna styr trots att de behöver SD:s aktiva stöd. I Norberg ställer två lokala partier upp utöver de rikstäckande, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har styrt den senaste mandatperioden.

Många väljare har tidigare inte heller tvekat att splittra sina röster i de olika valen. Vänsterpartiet i Fagersta och Liberalerna/Folkpartiet i Skinnskatteberg har fått mycket större röstandel i kommunalvalen än i riksdagsvalen.

Så det finns skäl för fler än de berörda väljarna att följa valen i norra Västmanland. Ser vi i någon av kommunerna framtiden för rikspolitiken?

Så det finns skäl för fler än de berörda väljarna att följa valen i norra Västmanland. Ser vi i någon av kommunerna framtiden för rikspolitiken?

Väljarna har genom #kandulova kunnat ställa frågor till politikerna inför valet. Ett bra sätt att få besked före valet. Svaren visar att de här styrena kan ge upphov till tuffa tag mellan partierna.

I Skinnskatteberg tar Vänsterpartiet alla chanser att i svaren om bland annat skolor och förskolor angripa Alliansstyret och koppla det samman med Sverigedemokraterna. Som på flera håll är det bekymmer med fiberutbyggnad.

Men partier säger också ibland nej hellre än att lova. Det gäller både badhus och hundrastgård.

Frågor om fler poliser, väktare och ökad otrygghet återkommer på flera håll. Trots att polisen är statlig ställs kommunpolitiker till svars. Så de kan inte lova annat än att trycka på staten och anställa egna ordningsvakter/väktare.

I Norberg invigdes just den nya idrottshallen Frida Hansdotter Arena. Den var omdiskuterad och bidrog till att det lokala partiet Demokraterna bildades. Men som så ofta, när något är färdigbyggt upphör mycket av kritiken. Inga frågor i #kandulova om idrottshallen, trots att kommunen har använt statliga pengar som den fick som kompensation för det stora flyktingmottagandet till att bygga en ny fin idrottshall. Demokraterna håller dock fast vid kritiken

Dåliga resultat för skolan i Norberg. Omdiskuterat i insändare, men inga #kandulovafrågor.

Polisbemanning, trygghet och skolor återkommer i #kandulova om Fagersta. Politikerna lovar att göra sitt bästa, men medger att det har varit besvärliga år. Där finns också en fråga om att bygga sjönära boende, något som kan vara nödvändigt för att nybyggen ska löna sig utanför tillväxtområden.

Svaren på #kandulova om Fagersta är måttfulla, men debatten har varit desto hårdare på andra håll. S och V började styra tillsammans, men det sprack och nu styr S och M. Tuff opposition från V med förra kommunalrådet Stig Henriksson, som tycker att det var bättre förr. Det vill säga när han och Vänsterpartiet hade egen majoritet.

Tuff opposition från V med förra kommunalrådet Stig Henriksson, som tycker att det var bättre förr. Det vill säga när han och Vänsterpartiet hade egen majoritet.

I Fagersta blir det också på onsdag kl 13.00 en debatt med alla partier som sänds på fagersta-posten.se. Välkomna att se den då eller i efterhand.

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons