Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Det kan bli stormiga år framöver i politiken

Annons

S och M backar men behövs i regeringsbildandet

Sverigedemokraternas mandat kan inte tänkas bort. Foto: TT

Trenden är tydlig jämfört med förra valet. De stora förlorarna är Socialdemokraterna och Moderaterna, men Socialdemokraterna lyckades stoppa fallet och förblir klart största parti. Moderaterna tappar och hamnar på knappt 20 procent.

Sverigedemokraterna går fram, men mindre än förra valet, då SD mer än fördubblades. Kanske fick partiet (mycket ofrivillig) draghjälp av SVT:s olyck­liga inhopp efter parti­ledardebatten.

Det stora genombrottet kom 2014. Nu har SD konsoliderat ställningen som ett parti som inte kan tänkas bort. För även om de andra partierna inte vill samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna kan de inte bortse från partiets mandat i riksdagen.

Nu har SD konsoliderat ställningen som ett parti som inte kan tänkas bort.

Förr var det helt avgörande vilket block som fick majoritet. SD:s etablering som ett av de större riksdagspartierna har gjort kampen mellan rödgröna och borgerliga mindre avgörande. Det är väldigt jämnt mellan blocken, men det är osäkert vad det be­tyder för hur regeringen kommer att se ut. I Västerås ser Styrkvartetten (S+MP+C+KD) ut att förlora sin majoritet.

Socialdemokraterna förblir störst, och Moderat­erna klarar andraplatsen före SD. Centern slog Vänsterpartiet om fjärdeplatsen, båda partierna ökar jämfört med förra valet. Vänsterpartiet hade en behaglig position, slapp ansvar och kunde angripa Socialdemokraterna från vänster. Men ökningen blev mindre än väntat. Centerpartiet ser ut att ha toppat lite för tidigt, och hade sitt högsta stöd tidigare under mandatperioden.

Kristdemokraterna gjorde en bra valrörelse. KD sågs länge som uträknat, men lyckades slå igenom med krav om sjukvård och familjeåterförening. Sam­tidigt som hårda utspel om bland annat böneutrop gjorde att partiet kunde framstå som ”SD light”. En splittrad profil som kan ställa till problem i fram­tiden, men räddade riksdagsmandaten.

Liberalerna höll ställningarna, men fick ingen tydlig framgång. Partiet kan ändå få en nyckelroll när det ska bildas regering.

Miljöpartiet låg illa till, men gick upp under den varma och torra sommaren. Men De Gröna föll tillbaka när det blev kyligare och mer regn.

Men De Gröna föll tillbaka när det blev kyligare och mer regn.

Moderaterna och Socialdemokraterna behöver spela en viktig roll i regeringsbildandet. Båda behöver vara beredda att axla ansvar för landet de kommande åren, även om båda helst inte borde ingå i regeringen tillsammans.

Sverige har besvärliga problem, men frågan är om partiers och opinionsbildares mycket dystra bild kan ha bidragit till att missnöjets vindar blåser så starkt. 2014 talade de rödgröna om hur illa det var ställt, trots att Sverige under alliansregeringen hade klarat finanskraschen bättre än många andra länder. Nu får regeringen i stället i sig berättigad kritik om vårdköer, integrationsmisslyckanden, höga skatter och stel arbetsmarknad. Men trots detta klarar sig Sverige ändå ofta bra i internationella jämförelser. Tillväxten tuffar på och med tanke på hur många som Sverige har tagit emot är integrationsproblemen inte värre än på andra håll.

Sverige har besvärliga problem, men frågan är om partiers och opinionsbildares mycket dystra bild kan ha bidragit till att missnöjets vindar blåser så starkt.

Från vänster har vi matats med beskrivningar om långtgående och förtryckande strukturell sexism och rasism, trots att Sverige har årtionden av jämställdhetsarbete och rasismen enligt internationella jämförelsen snarare är mindre här. Inför hotande högerpopulistiska framgångar har tonen mildrats, och också positiva drag i Sverige har lyfts fram. Men det kan ha varit för sent. Populismen kan bäras fram av ett missnöje över att en del problem förstoras och att andra som migrationen tidigare har tystats ner.

De som sår vind skördar storm heter det. Efter det här valet kan stormen vara här, frågan blir hur den bäst bekämpas och vindskydden förbättras.

De som sår vind skördar storm heter det.

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons