Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: EU räddar blockpolitiken?

Annons

Riskabelt att lyfta bort migration från väljarna

Kan EU-beslut neutralisera den känsliga migrationsfrågan i svensk politik?

Synen på migration och flyktingar skär genom de politiska blocken. Det var ingen nyhet, men blev väldigt tydligt i SVT:s partiledardebatt.

Moderatledaren Ulf Kristersson upprepade sin önskan att göra upp med Socialdemokraterna, helst före valet. Han talade om att migrationen inte får lamslå svensk politik.

Det handlar om att rädda blockpolitiken och för Moderaterna om att locka väljare från SD. Då Centerpartiet, som vill ha en högre invandring som ändå ska kosta mindre, skulle vara med och förhandla om Alliansens politik vill Kristersson hellre göra upp med Socialdemokraterna. Därmed skulle den tidigare "järnaxeln" S+M om migration återuppstå.

Men frågan kunde ändå skapa osämja inom och mellan partierna. Medier och civilsamhälle kan uppmärksamma ömmande fall och ställa krav på förändringar.

Allra helst vill dock flera partier att EU tar över asyl- och flyktingpolitiken. Det skulle föra bort frågan från den nationella politiken, vilket skulle göra det lättare att behålla blockpolitiken.

Allra helst vill dock flera partier att EU tar över asyl- och flyktingpolitiken. Det skulle föra bort frågan från den nationella politiken, vilket skulle göra det lättare att behålla blockpolitiken.

Det finns starka sakliga skäl för att EU ska ta ansvar för migration. Den fria rörligheten inom EU, och att flera länder inte har velat ta emot flyktingar, har skapat obalanser. Länder som Tyskland och Sverige har fått ta ett för stort ansvar. Bindande regler inom EU skulle tvinga de motsträviga att öppna sina gränser, leda till minskat tryck på Sverige och kunna göra att EU som helhet tar emot fler i dag.

Men samtidigt finns demokratiska risker med att EU tar över. När ett EU-beslut är fattat, oftast efter långa och krångliga förhandlingar, är det mycket svårt att ändra.

Men samtidigt finns demokratiska risker med att EU tar över.

Det finns inte mycket till överstatlig debatt i EU. Politiken har på det sättet förblivit nationell, trots att många beslut redan fattas på EU-nivå.

Få frågor väcker sådant engagemang, både för och emot, som migration. Men tar EU över skulle väljarna i praktiken inte kunna påverka.

Det demokratiska systemet kan gå i baklås. Så därför finns, trots rationella skäl för bindande EU-beslut, även anledning att känna oro om migrationsfrågorna förs bort från nationell politik.

Mer läsning

Annons