Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Farligt om väljare revolterar mot bostadsbyggande

Bygga och flytta med förhinder

Annons

Var vill väljarna att det byggs bostäder?

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) tog åter upp problemen med reavinstskatten (flyttskatten) på bostäder och önskade en bred politisk uppgörelse. Den gör det mindre ekonomiskt lockande att sälja en ägd bostad.

Det är bakvänt, då bostadsbristen kunde lindras om fler flyttade från stora egna hus eller stora bostadsrätter. De borgerliga partierna är avvaktande till utspelet, Moderaterna mer skeptiska, de andra låter mer positiva.

De borgerliga partierna har ett tungt ansvar för dagens läge. De avskaffade i praktiken fastighetsskatten, som betalas när man bor. För att finansiera sänkningen höjdes reavinstskatten, som är en skatt på vinsten vid en flytt. Så den borgerliga regeringen gjorde det mer lönsamt att bo kvar, och mindre lönsamt att flytta. Det sänder helt fel signaler, för att tala använda ett för dagen populärt uttryck.

Ska partierna sänka reavinstskatten behöver de komma till skott, allmänt tal kan minska flyttandet än mer. För vem vill flytta om mycket tyder på att skatten sänks om ett tag, men inte just nu?

Ska flyttandet underlättas och uthyrning av rum gynnas handlar det i mycket om att ändra skatterna, och för hyresgäster att ha mer av marknadshyror. Något som har visat sig lättare sagt än gjort för politikerna.

Då återstår att bygga mer. Här kan staten underlätta genom att ha färre naturreservat och på andra sätt underlätta för nya bostadsprojekt. Det höjs röster för att staten måste gå in då en del kommuner inte tar sitt ansvar. Det handlar dock främst om några välmående storstadskommuner och kunde i stället lösas genom att regionerna där får besluta mer om byggandet.

Det gäller dock att ha med sig väljarna. Här finns oroande tecken. I mindre kommuner med lägre priser har det varit svårt att få lönsamhet för nya bostäder, men i större orter som Västerås har de politiska partierna de senaste åren kritiserat varandra för att inte bygga tillräckligt.

Mycket har handlat om förtätning, något som på många sätt är lockande. Det ger bättre möjlighet att ha närhet och blanda bostäder, butiker och arbetsplatser. Stadsdelar längre bort från centrum har inte klarat att behålla lokala centra.

Av insändare och andra inlägg från allmänheten att döma finns ett ökande motstånd mot den täta staden.

Liberalerna i Västerås har kastat in handduken och vill nu skapa nya stadsdelar i stället för att fortsätta att förtäta. Det lär leda till fortsatt bilberoende, men det går inte att bortse från vad medborgarna vill.

Många vill bo i eget hus, småhuskön är lång. Liberalerna vill återuppväcka det gamla stationssamhället Tillberga och det borde gå att satsa på att bygga i närheten av tågtrafik på fler ställen i länet.

Det kan vara ett sätt att kombinera miljövänliga färdsätt med att ta hänsyn till väljares skepsis mot förtätning. För det gäller att undvika en väljarrevolt när befolkningsökningen gör det är nödvändigt att bygga mer bostäder.

Mer läsning

Annons