Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Fel mål om arbetslöshet

Det behövs fler "enkla" jobb

Annons

Får kritik av SNS konjunkturråd

Mycket fungerar bra på svensk arbetsmarknad, men unga med dålig utbildning, äldre arbetslösa och flyktinginvandrare har desto kärvare att hitta arbete. Regeringen borde ha ett annat mål än EU:s lägsta arbetslöshet. Arbetsgivare och fackföreningar behöver förhandla fram avtal om fler "enkla" jobb med lägre löner. Det hävdar SNS konjunkturråd i sin årliga rapport.

Nationalekonomerna bakom rapporten har varit med och tagit fram den statliga Långtidsutredningen, som redan den var inriktad på hur arbetsmarknaden skulle fungera bättre.

Men som sagt, för många fungerar det redan bra. Sverige har högst andel sysselsatta i EU, och tredje högst de senaste tio åren. Det beror på att fler kvinnor och äldre arbetar än i andra länder.

I USA anses stagnerande löner vara en orsak till politiskt missnöje. Men i Sverige har reallönerna för dem med jobb ökat under flera år. De allra flesta har fått det ekonomsikt bättre.

Inkomstskillnaderna har ökat, men lönespridningen (skillnaden mellan höga och låga löner) har inte ökat i Sverige. Hur går det ihop?

Det beror på ökade skillnader i inkomster från kapital och på en medveten politik. Villkoren för arbetslösa har försämrats för att det ska löna sig bättre att ta ett arbete.

Samtidigt som lönerna för dem i arbete har ökat. Resultatet blir större skillnader i inkomst mellan dem som har jobb och övriga.

För de flesta har politiken fungerat, många har arbete. Men de utsatta grupperna har det svårt.

SNS-gruppen vill ha en tydligare inriktning på de här grupperna i stället för det mer diffusa målet om EU:s lägsta arbetslöshet. Där finns kritik mot hur Arbetsförmedlingen fungerar, och de till synes ständiga kraven om att svenskundervisning måste bli bättre återkommer.

I rapporten lyfts fram att fler högutbildade måste få avlastning genom fler arbeten såsom vårdbiträden eller lärarassistenter. En viktig förändring som äntligen har fått större genomslag.

Sverige har få "enkla" jobb och höga ingångslöner. Världens starkaste fackföreningar borde kunna sluta avtal om fler lågbetalda arbeten utan att lönerna för dagens anställda äventyras. Fackförenigarna kan inte hur länge som helst sticka huvudet i busken om fler ingångar till jobb.

Läs också: När medelklassen faller följer den liberala ekonomin med

Mer läsning

Annons