Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Feministiskt initiativs orealistiska migrationspolitik

Det finns fler partier som vill mildra flyktingpolitiken

Annons

Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman lyfter fram migrationsfrågorna.

Feministiskt initiativs (Fi) nyförvärv, den efter avslöjanden avgångna Kommunalordföranden Annelie Nordström, säger till Dagens Nyheter att Socialdemokraternas svängning i migrationspolitiken var avgörande för att hon skulle byta parti. Nu hoppas hon på att Socialdemokraternas partikongress ska besluta om amnesti för ensamkommande flyktingbarn och utökad rätt till familjeåterförening.

Det är Fi inte ensamt om. Flera andra partier vill också utöka rätten till familjeåterförening. Från flera håll, bland annat Lena Hörngren i en krönika på VLT:s ledarsida, har det krävts att Sverige måste stå sitt kast och ge de många ensamkommande som tidigare har kommit rätt att stanna.

På andra områden går Fi däremot mycket längre än de flesta andra anhängare av en mer generös flykting- och migrationspolitik. Fi vill inte utvisa några brottslingar, och ge amnesti åt alla dagens papperslösa/illegala. Dessutom ska papperslösa/illegala ha rätt att ansöka om försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.

Kommuner ska bli fristäder där papperslösa/illegala inte anges till statliga myndigheter, Ingen som fått avslag på sin asylansökan ska kunna frihetsberövas.

Inom EU ska alla flyktingar själva kunna avgöra vilket land de vill bosätta sig i. Även den som får avslag på asylansökan ska få ekonomiskt bidrag motsvarande försörjningsstöd.

Bedömningarna ska ändras så att fler kan få asyl eller uppehållstillståndKraven på arbetstillstånd ska avskaffas, det ska vara lika lätt för alla i världen som för EES-medborgare att flytta till Sverige.

Allt detta skulle innebära en långtgående förändring av flykting- och migrationspolitiken. Medan borgerliga flyktingvänner brukar vilja skärpa kraven för bidrag och avreglera arbetsmarknaden vill Fi i praktiken ha fri invandring, fler bidrag och starkare sociala rättigheter. Fi:s modell ter sig orealistisk, om än idealistisk.

Det finns alternativ. De som vill mildra svensk flyktingpolitik utan att ställa upp på Fi:s fundamentalistiska linje kan rösta på eller engagera sig i flera andra partier.

Mer läsning

Annons