Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Fortsätter USA som världspolis med Trump?

Världen håller andan efter Obama

Annons

President Obama tar farväl efter åtta år som president i USA.

Nu är det bara några dagar kvar innan president Obama lämnar över till den tillträdande presidenten Donald Trump. I ett avskedstal i hemstaden Chicago var han i grunden optimistisk om USA:s framtid och lyfte framgångar under sina åtta åren som president.

I dag är det lätt att glömma att kandidaten Obama 2008 fick kritik för att vara för oerfaren. Jag tillhörde dem som tyckte att Hillary Clinton, huvudmotståndaren i det egna partiets nomineringskamp, var mer erfaren och kunnig. Obama gick till val på att skapa en ny anda av samarbete i amerikansk politik.

Hans budskap om förändring slog an, han blev presidentkandidat och vann valet 2008. Så här i efterhand går det ändå att spekulera i om det hade varit bättre med Clinton då och Obama senare. Trots sina brister som kampanjpolitiker hade Hillary Clinton haft goda chanser att vinna 2008, då väljarna var trötta på Republikanerna efter åtta år med George W Bush.

Och nog hade Barck Obama, om han fått chansen senare, kunnat besegra Donald Trump. Men så blev det inte, och nu är det många som håller andan inför hur det ska gå med president Trump.

Obama framhöll att ekonomin i USA har blivit bättre, han tog över i en djup kris. Även om många problem återstår menade Obama att relationerna mellan olika grupper är bättre än förr. Men att kampen för jämlikhet och lika rättigheter måste fortsätta.

President Obama talade åter om USA som ett föredöme för världen. Landet som ständigt förändras och där människor arbetar för det gemensamma bästa men samtidigt accepterar varandras olikheter. Ett återkommande tema i amerikansk politik.

Öppningen mot Kuba nämndes som ett framsteg, liksom avtalet med Iran om kärnkraftsprogrammet.

Genom ett märkligt beslut fick president Obama Nobels fredspris i början av presidentperioden. I efterhand har han fått kritik för att ha beordrat militära attacker och för att civilpersoner dödats när USA genom drönare har dödat terrorister.

Men Obama var ingen krigspresident. Han föredrog förhandlingslösningar, diplomati eller sanktioner när så var möjligt.

Frågan är om det har försvagat USA och gjort världen mer osäker. Danmarks förre statsminister Anders Fogh Rasmussen drev den linjen i TV-samtalet med Fredrik Reinfeldt. Fogh Rasmussen menade att världen behöver en polis, att den uppgiften behöver USA ta på sig.

Fogh Rasmussen kan tolkas som att USA under Obama har bombat och invaderat för lite. Då utnyttjar andra länder, som Ryssland, tillfället och ingriper i stället. Som i Syrien där de ryska militära insatserna har fått kritik för sin brutalitet.

Diplomati, kontakter och sanktioner är ändå att föredra framför militära insatser. Obama talade vältaligt om hur demokratin utmanas hemma och i andra länder.

Han uppmanade fler att engagera sig politiskt. Ett gott råd som också gäller i andra demokratier som Sverige.

Men visst finns skäl att oroa sig för utvecklingen i världen under Obamas åtta år. Demokratin har förlorat terräng, men frågan är om det hade gått bättre om USA snabbare hade tagit till vapen.

För inte ens "världspolisen" är allsmäktig och allvis. Nu är risken att Donald Trump hellre gör upp med "bovarna" än håller efter dem. I så fall lär fler sakna "världspolisen" USA.

Mer läsning

Annons