Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Hej då på ett tag, Eskilstuna

Broar binder samman

Annons

Inga bilar över Kvicksundsbron. Foto: Jonas Löfvenberg

Kom att tänka på Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när jag tog den provisoriska färjan för att handla mat på ICA i Kvicksund. Avstängningen av Kvicksundsbron påverkar, som framgått på nyhetsplats, på flera sätt. Så nu är det färja som gäller.

Sjöstedt fick i någon intervju i Almedalen frågan om det var någon tidigare åsikt han ångrade. Det är en lurig fråga. Politiker vill gärna visa att de haft rätt över tiden, men samtidigt inte framstå som rigida. Sjöstedt svarade att han varit emot Öresundsbron, vilket han inte alls förstod i dag.

Det var Sjöstedt dessutom inte ensam om. Centerledaren Olof Johansson lämnade Bildregeringen i protest mot beslutet att bygga Öresundsbron. (Övriga c-ministrar stannade dock kvar). Miljörörelsen vill inte ha någon bro med bilar.

I dag är det få, om ens några, som tycker att det var ett misstag att bygga Öresundsbron. Den har vävt samman Malmö och Köpenhamn till en gemensam arbetsmarknad. Många tågpendlar över Öresund.

Det visar att när vägar och broar väl har byggs brukar de accepteras. De förändrar resmönster, arbetsmarknad och inköpsresor.

Något liknande, om än i mikroperspektiv, händer när en bro stängs i fyra veckor. Kvicksundsbor med flera bilar ställer dem på var sin sida bron. Vi som har en bil i hushållet har inte den möjligheten.

Jag brukar handla en hel del i Eskilstuna, men det är slut med det i en månad. Eskilstuna ligger lika nära som förut, men så länge ärenden inte kan klaras i närheten av tågstationen (tågen går) känns staden mycket längre bort. Liksom något svampställe på Eskilstunasidan.

Erikslund kan nog vinna kunder från Västeråsdelen av Kvicksund under avstängningen.Den lokala ICA-butiken är orolig, men samtidigt tjänar den på att bron fortsatt går genom Kvicksund. Andra småsamhällen har förlorat närservice när vägen har dragits utanför.

Så visst är den avstängda bron en prövning. Men också en liten lektion i ekonomisk geografi.

Mer läsning

Annons