Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Höger-vänsterom med Socialdemokraterna

Socialdemokrater på farofylld färd

Annons

Socialdemokratrernas förstamajtåg i Västerås. I mitten bakom fanbärarna syns huvudtalaren Ibrahim Baylan. Foto: Margareta Andersson

Socialdemokraterna ser ut at ha funnit sitt tema inför valet nästa år. Första maj budskapet var att Den svenska modellen ska utvecklas - inte avvecklas Så har det låtit ett tag, som när statsminister Stefan Löfven för en tid sedan talade i Västerås.

Det var gott om möten i Västmanland med lokala talare, bland annat veteranen Lena Hjelm-Wallén i Surahammar. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan talade i Västerås och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog i Sala och Köping.

Enligt mina egna räkningar hade både S och V-tågen i Västerås mer än 200 deltagare, exklusive barn och orkester. S-tåget var störst med närmare 250 deltagare.

Baylan lyfte fram bättre välförd och sänkta skatter för pensionärer. Han sade bestämt nej till lägre löner, något som C och L, de partier S annars gärna säger sig vilja samarbeta med, har föreslagit

Även om vädret var fint i Sverige på första maj är det bildligt talat stormmoln över Socialdemokraterna på flera håll. I franska presidentvalets första omgång fick Socialistpartiets kandidat bara 6 procent av rösterna, lika lite fick Socialdemokraterna i Nederländerna i parlamentsvalet i mars.

I Sverige har Vänsterpartiet en behaglig sits. Partiet kan ta åt sig äran av reformer i budgeten, men slipper ta ansvaret för hela regeringens politik. Hittills har det givit viss, men ingen spektakulär utdelning i väljarstöd enligt opinionsmätningarna.

I flera andra länder, som Spanien och Grekland, har vänsterpopulistiska partier hotat eller blivit större än de socialdemokratiska partierna. Att ta ansvar för besvärliga beslut i regering har straffats av väljarna, där liksom i Nederländerna.

När Socialdemokraterna, som i Frankrike och Storbritannien, å andra sidan, själva har gått åt vänster har väljarna också svikit.

Länge såg det ut att gå i Tyskland som Holland. Ett S-parti i koalition med ett större borgerligt parti ledde till minskat väljarstöd. Men där har det vänt, sedan EU-politikern Martin Schulz rekryterats som kanslers(regeringschef)kandidat.

Socialdemokraterna kan nog tycka att svenska medier ägnar för lite intresse åt höstens val i Norge. Där ligger Arbeiderpartiet bra till.

Så det tycks inte finnas något klart svar på hur Socialdemokraterna ska kunna försvara sin position som det ledande vänsterpartiet. Farligt att gira vänster, riskabelt att gå åt mitten.

Inte så konstigt. Länderna är olika liksom de socialdemokratiska partierna. De norska och svenska Socialdemokraterna ha varit unikt starka.

De svenska Socialdemokraterna visar åter att de är bra på att anpassa sig till tidsandan. Nu gäller starkare försvar, fler poliser, hårdare tag mot brottsligheten och mer krav på anpassning till svenska värderingar. Den politiken möter oron bland väljare och minskar utrymmet för kritik från höger för en slapp politik.

Samtidigt söker partiet strid i klassiska högervänsterfrågor. Det talas mycket om den svenska modellen. Försöken att begränsa vinster i betonas. Borgerliga partier får kritik för skattesänkarkrav, samtidigt som Socialdemokraterna i små steg höjer skatt efter skatt. LO-basen Karl Petter Thorwaldsson krävde 70 miljarder kronor till välfärden de kommande fyra åren.

Höger och vänster på en gång. Vi får se hur det går. ​

Läs också: 1 maj med fanor, sol och handskrivna plakat: Marschorkester mot talkörer

Mer läsning

Annons