Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: I vilken liga ska Barcelona spela om Katalonien lämnar Spanien?

Ansvarslöst spel i Katalonien

Annons

Vilken liga ska Lionel Messi och Barcelona spela i om Katalonien bryter sig ur Spanien?

I helgen ska det folkomröstas om självständighet från Spanien i Katalonien. Spanska regeringen anser folkomröstningen olaglig och försöker stoppa den.

Det ter sig märkligt att demokratiska länder i EU ska behöva brytas sönder. Katalonien har historiskt behandlats illa, men i dag har regionen självstyre och det egna språkets ställning har stärkts. Katalonien tillhör de rikare delarna av Spanien, och där finns ett motstånd att skicka skattepengar till fattigare regioner.

Separatisterna fick inte flest röster i valet, men ändå flest mandat i regionförsamlingen. De har på detta tveksamma mandat proklamerat en beslutande folkomröstning om självständighet.

Centralregeringen under konservativa Partido Popular har sagt blankt nej, och hänvisat till att författningen säger att Spanien är odelbart. Den försöker också hindra genomförandet av folkomröstningen.

Det är onödigt bryskt agerat av den spanska regeringen, och kan öka stödet för en utbrytning. När separatister vunnit val i Skottland och Québec har de också krävt folkomröstning om självständighet. Regeringarna i Storbritannien och Kanada har då accepterat en omröstning och sedan drivit kampanj för att rösta nej till en utbrytning. I båda fallen förlorade separatisterna folkomröstningarna.

Det var mer konstruktivt och demokratiskt. Nu riskerar den spanska regeringen att få just den utbrytning den vill hindra.

Det finns dock besvärliga problem med självständighet, som separatisterna hittills har tagit väl lätt på. Får ett självständigt Katalonien gå med i EU, när det räcker med att Spanien röstar nej? Kan de inledningsvis behålla euron?

Vad ska ske med allt gemensamt?

Ett konkret exempel blir vilken liga storklubben FC Barcelona ska spela i. Får klubben harva i en egen katalansk liga? Vore en förlust för fotbollsvärlden, men kan mycket väl hända efter en bitter skilsmässa.

Läs också: Ny spansk högerregering att vänta

Stormmoln sveper över Storbritannien

Mer läsning

Annons