Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Jimmie Åkesson (SD) svajar i grundfråga

Annons

Det är skillnad på demokrati och diktatur

Jimmie Åkesson (SD) och Lars Ohly (V) ville inte sätta demokraten främst.Foto: TT

Det har väckt kritik att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inte ville välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin. Åkesson tog avstånd från Putin, men menade att Macron var en vänsterliberal imperialist. Därför ville han inte behöva välja.

Lars Ohly fick, när han var ledare för Vänsterpartiet, frågan om han skulle rösta på Kubas diktator Fidel Castro eller USA:s demokratiskt valde president George W Bush. Ohly försökte komma ur frågan genom att säga att Castro inte ställde upp i demokratiska val, men svaret blev ändå att han föredrog Castro. Jonas Sjöstedt (V) ville inte välja mellan Raul Castro och Donald Trump. Även Miljöpartiet har slirat, språkröret Isabella Lövin kunde i en utfrågning i P1 inte välja mellan Putin och Trump.

Svaren antyder att partierna på djupet saknar uppslutning för att fria val, yttrandefrihet och möjlighet för växling vid makten behöver vara överordnad andra motsättningar. De ser inte demokratin som en överideologi.

Svaren antyder att de här partierna på djupet saknar uppslutning för att fria val, yttrandefrihet och möjlighet för växling vid makten behöver vara överordnad andra motsättningar.

Vänsterpartiet säger sig ha gjort upp med sitt odemokratiska förflutna, men som Sakine Madon nyligen visade tynger historien. Ungdomsförbundet Ung Vänster saknar ännu i dag respekt för andras rätt att hålla möten i fred.

Jimmie Åkesson är oenig med Macron om mycket, som behovet av ett starkt EU. Så ska det vara i en demokrati, åsikter bryts. Men det är något helt annat med ledare som inte tillåter fria val och öppen debatt. Allt för att värna den egna maktställningen och hindra regeringsskifte.

Tage Erlander (S) klargjorde denna viktiga distinktion väl (citatet har också återgivits tidigare på ledarsidan) när han fick frågan om han föredrog huvudmotståndaren Bertil Ohlin (FP/L) eller Sven Linderot (SKP/nu V) som statsminister. SKP stödde då ofta S i dagspolitiken, men försvarade ständigt Sovjetdiktaturen. Erlander svarade: Om herr Ohlin vinner valet hamnar vi andra inte i fängelse utan får kritisera alla hans dumheter och kan återkomma 1952. Men om herr Linderot vinner valet får jag däremot mycket svårt att bedriva effektiv oppositionspolitik från Långholmen (ett då känt fängelse).”

Den skillnaden kan eller vill inte Jimmie Åkesson slå fast. Det är oroande.

Den skillnaden kan eller vill inte Jimmie Åkesson slå fast. Det är oroande.

Anmäl text- och faktafel

Mer läsning

Annons