Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: L och C bör behålla försvarsministern

Kom igen Birgitta Ohlsson - rädda Peter Hultqvist

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

De flesta väljare tycker nog att det är märkligt att man i regeringen inte tycks tala mer med varandra om gemensamma problem. Den ena tycks inte vilja ta upp frågor som den andra formellt är ansvarig för. Men hittills har skandalen med Transportstyrelsen inte lett till minskat väljarstöd för Socialdemokraterna.

Vi som är gamla nog att minnas Ebbe Carlsson-affären bör inte vara förvånade. Inför valet 1988 avslöjades att Ebbe Carlsson hade fått godkännande av både säpochef och rikspolischef för sin privata utredning om Palmemordet.

Där fanns illegal avlyssning, tillgång till hemliga dokument och ett rekommendationsbrev från justitieminister Anna Greta Leijon. En präktig skandal, med ständigt nya avslöjanden.Det påverkade dock inte valet. Anna-Greta Leijon fick avgå, men Socialdemokraterna behöll regeringsmakten. Ebbe Carlsson-affären fick ringa genomslag, de flesta väljarna tyckte annat var viktigare.

Det är därför tveksamt om det är taktiskt rätt att allianspartierna att lägga så mycket krut på att också avsätta försvarsminister Peter Hultqvist, utöver att Anna Johansson och Anders Ygeman rimligt nog tvingades att avgå.

Dessutom bör sakfrågor väga tyngre än taktiserande. Då finns goda skäl, särskilt för Liberalerna och Centern, att låta Hultqvist sitta kvar. Moderaterna och KD vill avsätta regeringen och låta alliansen styra med Sverigedemokraternas aktiva stöd. Då är det nära till hands att försöka avsätta så många ministrar som möjligt för att driva fram en regeringskris.L och C vill däremot inte regera med SD:s aktiva stöd och menar att regeringen får sitta kvar över valet, för att sedan hoppas på en alliansregering. Det betyder att det fortsatt kommer att vara en socialdemokratisk försvarsminister till valet nästa år.

Peter Hultqvist har varit tydlig i sina markeringar mot Ryssland, tidig med att försvaret i första hand ska värna Sverige och förespråkat ökande försvarsanslag. Hultqvist vill ha ett nära samarbete med USA och har vinnlagt sig om goda kontakter i Nato och USA. När USA leds av den oberäknelige Donald Trump kan det vara riskabelt att byta ut en försvarsminister som tycks ha förtroende hos USA:s militär.  

Naturligtvis kommer borgerliga politiker att se fel med alla socialdemokratiska försvarsministrar. De vill inte gå med Nato, till exempel. Det är dock svårt att, från borgerlig synpunkt, se någon socialdemokrat som vore bättre som försvarsminister än Peter Hultqvist. Här kunde Birgitta Ohlsson, Jan Björklunds utmanare om partiledarposten i Liberalerna, göra en tydlig markering i en sakfråga. Hon har tidigare hävdat att riksdagsledamöter inte alltid måste följa partipiskan. Genom att gå emot misstroendeförklaringen mot Hultqvist kunde Ohlsson visa på en skillnad mot partiledningen i en fråga där opinionsmätningar dessutom antyder att många Liberala väljare är skeptiska till att få bort Hultqvist.

Vill inte Birgitta Ohlsson ta strid i den här frågan borde det finnas utrymme för andra L- och C-ledamöter, vilka ju inte vill byta regering nu, att rösta mot att den för borgerligheten bäste (minst dålige) socialdemokratiska försvarsministern måste avgå. 

Mer läsning

Annons