Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: M-utspel om försvar trasslar till för andra i alliansen

Är Moderaterna att lita på?

Annons

Moderaterna får kritik för försvarsutspel

Moderatledaren Anna Kinberg Batra lyfte fram integration, trygghet och jobbskapande i sitt tal i Almedalen. Nye partisekreteraren Anders Edholm menar i VLT att nu gäller det att sluta leden och arbeta för en moderatledd alliansregering efter valet.

Låter betryggande och bekant. Är Moderaterna på väg att återta rollen som det ledande borgerliga partiet och bygga upp ett förtroendefullt allianssamarbete?

Visst har det också kommit flera gemensamma förslag från allianspartierna. Men Moderaterna trasslade ändå till det med ett försvarsutspel.

Kinberg Batra krävde minst 2 miljarder kronor mer till försvaret nu i höst, annars skulle Moderaterna lämna förhandlingsbordet. De som sitter runt bordet är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna.

De första expertkommentarerna handlade om att Moderaterna vill återta rollen som ett försvarsvänligt parti. Då ser man politiken väl mycket som spel, omvärldens tryck gör att skälen stärks dag för dag för att satsa mer på försvaret. Så det är angeläget att bilda en riksdagsmajoritet för att rusta upp försvaret.

Därefter kom den sakliga invändningar mot M-utspelet, bland annat från Mittmedias försvarskunnige Patrik Oksanen. De pekade på att Moderaternas 2 miljarder kronor 2018 kan vara i underkant.

Det talas om att det behövs minst 10 miljarder kronor ytterligare fram till 2020. Visserligen talade Kinberg Batra om minst 2 miljarder kronor, men Moderaterna kan ändå hamna i underkant av vad försvaret behöver.

Dessutom gjorde utspelet det svårare för allianspartierna KD Och Centern, vilka också är med och förhandlar. De sade sig vara förvånade och kritiska till Moderaternas "låga" bud.

Mönstret påminner om när Moderaterna i januari gjorde sitt utspel om att Alliansen genom röststöd av SD borde kunna regera även om den var mindre än de rödgröna, Utspelet kom överraskande, och de andra alliansledarna fick med kort varsel besked om vad som var på gång.

Moderaterna hävdade att det fanns en stark intern opinion för att försöka avsätta regeringen. Må så vara, men det hade varit bättre att ge de andra allianspartierna bättre förvarning.

Nu ser det ut att vara dags igen. Moderaterna gör ett försvarsutspel, som trasslar till det för Centern och Kristdemokraterna. De måste hantera att Moderaterna offentligt hotar att lämna försvarsförhandlingarna, samtidigt som det dyker upp kritik i sak mot Moderaternas linje.

Moderaterna har bekymmer. Det är förståeligt att de vill vara tydliga och synas.

Men det gäller, särskilt för ett parti som vill leda alliansen, att undvika agerande som ställer till trassel och problem för de andra borgerliga partierna. Här behöver Moderaterna skärpa sig.

Mer läsning

Annons