Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Maktstrider kan försvåra Brexit

Många fällor och faror om Storbritannien och EU

Annons

Premiärminister Theresa May vädjar om ett brett samarbete i parlamentet om Brexit.

Nyligen publicerades en debattartikel i tidningar i flera EU-länder, bland annat DN, från Europaparlamentets styrgrupp för Brexit, Storbritanniens utträde ur EU. Den var ett hårt angrepp på britternas förslag om vilka rättigheter EU-medborgare I Storbritannien och britter i EU-länder ska ha efter Brexit.

Var det verkligen nödvändigt att ta till storsläggan när förhandlingarna knappt har börjat? Nja, det handlade nog väl så mycket om att påminna om att Europaparlamentet måste godkänna en slutlig uppgörelse. I artikeln slås också fast att parlamentet aldrig kommer att godkänna tidsfristen för förhandlingarna, vilken går ut 30 mars 2019 förlängs.

Det är annars ett beprövat sätt att "stanna klockan" och fortsätta förhandlingarna på övertid. Något som kan behövas med tanke på allt som behöver lösas i Brexitförhandlingarna.

Så Europaparlamentet, som vill ha ett starkt centralt EU och inte vill ge Storbritannien lillfingret, kan komma att försvåra förhandlingarna och kan stoppa ett avtal. Detsamma gäller i princip alla medlemsländer, som också måste godkänna avtalet.

Hittills har EU uppträtt samlat bakom kommissionen, som förhandlar för EU. Men det kan bli svårare att hålla ihop när förhandlingarna blir mer konkreta, och det handlar om att ge och ta.

Det borde vara lättare för Storbritannien, som bara representerar sig självt. Men britternas valsystem försvårar långsiktigt samarbete över partigränserna. Partierna står mot varandra i varje enpersonsvalkrets.

När det bildas koalitioner ställs regeringspartierna inför ett svårt avgörande. Ska de dela upp valkretsarna mellan sig för att undvika konkurrens eller ska de stå mot varandra i alla valkretsar i nästa val. Det första alternativet leder lätt till att det mindre partiet med tiden uppgår i det större, det andra till att det mindre partiet, likt Liberaldemokraterna efter koalitionen med De Konservativa (Tories) 2010-2015, gör ett katastrofval.

Därför finns det en logik, även om det av andra skäl kan kritiseras, i De Konservativas uppgörelse med nordirländska DUP för att säkra stöd för budget och trontal. Nordirland har ett eget partisystem, så DUP och Tories konkurrerar inte i samma valkretsar.

Nu har premiärminister Theresa May, sedan Tories förlorat den egna majoriteten, vädjat som samarbete över partigränserna om Brexit. Det vore i sak befogat. I en så stor fråga behövs breda majoriteter och åsikterna följer inte partigränserna.

Men det kan ändå bli lättare sagt än gjort, valsystem och traditionen att oppositionen bör försöka välta regeringen sätter käppar i hjulen.

Så det kan bli struligt på båda sidor i Brexitförhandlingarna, när det i stället behövs god vilja att nå en uppgörelse båda sidor kan leva med.

Mer läsning

Annons