Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Minoritet blir majoritet?

Annons

Mindre partipiska i opposition

Partipiska eller samvete?

Genom att Centerpartiet och Vänsterpartiet stödjer regeringen finns majoritet för förslaget att ensamkommande som kom innan politiken lades om 2015 kan få en ny chans genom att gå och klara gymnasiestudier.

Några riksdagsledamöter kommer dock inte att följa partilinjen. Liberalerna har tagit fasta på lagrådets kritik mot förslaget och säger liksom M, KD och SD nej. Men Christina Örnebjär (L) och Nina Lundström (L) har meddelat att de kommer att stödja regeringens förslag. Birgitta Ohlsson, som efter att ha förlorat partiledarstriden ska lämna riksdagen efter valet, tycker i sak som Örnebjär och Lundström.

Centerledamoten Staffan Danielsson har länge stått för en mer restriktiv flyktingpolitik än partiet, ska å andra sidan lägga ned sin röst. Om det inte blir några ytterligare avhopp från partilinjen ökar regeringens redan klara majoritet något.

I sak finns det rimliga skäl att rösta efter samvete i stället för vad partiledningen har bestämt. Här har vi en fråga där kartan helt har ritats om sedan partierna gick till val 2014. Det fanns en tradition av ledamöter kunde rösta efter sitt samvete i "ickeekonomiska" frågor som alkoholrestriktioner. Ofta klagas det på att politiker är för mycket "partister" och för lite samvets- eller värderingsstyrda.

Ofta klagas det på att politiker är för mycket "partister" och för lite samvets- eller värderingsstyrda.

Att regeringen har en klar majoritet gör att dramatiken kring att gå emot partipiskan minskar. Men också att det handlar om ledamöter från oppositionen. I en koalitionsregering förs förhandlingar där båda sidor få ge och ta. När det gäller ensamkommande är det MP som har fått ta och S som har fått ge. Då blir det genast känsligare om ledamöter röstar som de egentligen tycker, och därmed går emot den framförhandlade uppgörelsen.

När det gäller ensamkommande är det ingen orimlig gissning att det egentligen finns en majoritet i riksdagen för att avslå det hårt kritiserade förslaget. De allt tuffare tagen från Socialdemokraterna om migration bör väl ha stöd bland riksdagsledamöterna. Skulle några av dem följa sitt samvete skulle förslaget kunna falla. Men det sker inte, partipiskan vinner för att regeringen måste hålla ihop.

När det gäller ensamkommande är det ingen orimlig gissning att det egentligen finns en majoritet i riksdagen för att avslå det hårt kritiserade förslaget.

Mer läsning

Annons