Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Missnöjets vindar blåser åter i Italien

Annons

Mitten tappar mark i ännu ett land

De missnöjda röstar nu på andra än Silvio Berlusconis parti.Foto: AP

Det var inte länge sedan partier i land efter land sökte sig åt mitten. Socialdemokrater sökte likt Tony Blair en "Tredje väg", stora högerpartier som Nya Moderaterna, tyska CDU och brittiska Konservativa ville vara moderna och mitteninriktade. För där fanns de stora väljarskarorna.

Nu är det tvärtom. Partier med tydligare budskap och ofta uttalat missnöje med den styrande "eliten" vinner terräng. Franska och holländska socialdemokrater är krossade, i Tyskland ligger partiet under 20 procent i opinionsmätningar.

I Italien fick Socialdemokraterna, med rötter i landets stora kommunistparti, mindre än 20 procent av rösterna. Även Silvio Berlusconis Forza Italia (FI), som numera framstår som ett jämförelsevis måttfullt högeralternativ, gjorde ett dåligt val och fick runt 14 procent av rösterna.

I stället gick det högerpopulistiska Lega, som också ingick i Berlusconis valallians kraftigt framåt. Partiet hade tidigare som Lega Nord varit för utbrytning eller autonomi för Norditalien, men satsade nu på att ställa upp i hela landet. Största enskilda parti blev Femstjärnerörelsen, ett parti som bygger på misstro mot partier och politikerförmåner.

Missnöje med de styrande är inget nytt i Italien. Berlusconi kom fram genom att angripa politiker och framställa det som att Italien borde drivas som ett företag av en framgångsrik företagare. Nu tycks väljarna ha tröttnat och gå till andra partier som spelar på missnöje.

Det finns också goda skäl att vara missnöjd med hur Italien fungerar.

Det finns också goda skäl att vara missnöjd med hur Italien fungerar. Landet får ta emot många flyktingar och migranter, som övriga EU inte gärna slussar vidare. Ekonomin var inte mogen för euromedlemskap, vilket har bidragit till hög arbetslöshet. Valsystem, korruption och partiernas svaghet har gjort det svårt att driva igenom rejäla reformer.

Men det är svårt att se att ett oklart valresultat och framgångar för missnöjespartier ska kunna lösa landets problem. De är snarare en del av problemet än av lösningen.

Mer läsning

Annons