Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Nedläggningsvåg för närskolor?

Kan fler friskolor startas i utsatta områden?

Annons

När få elever väljer en kommunal skola, som, Bäckbyskolan i Västerås, kan den behöva läggas ned.

Det finns en inbyggd målkonflikt kring det fria skolvalet mellan rätten att välja och möjligheten att bevara skolor i stadsdelar och småsamhällen. Det går inte att driva en skola de flesta eleverna väljer bort.

Det kan sägas vara poängen med konkurrens och valfrihet. Det många gillar blir kvar och kan växa, det som få vill ha får minska eller läggas ned. Skolan har blivit en marknad, "kunderna" styr och kan välja bort skolan de inte gillar.

Det är bra att elever kan välja en annan skola än den som ligger närmast. Det gör att bostadssegregationen inte slår lika hårt. Föräldrarna behöver inte flytta från områden med problem för att de misstror den lokala skolan.

Men samtidigt har skolor i stadsdelar och småsamhällen ökat sammanhållningen och kontakten mellan de boende. Skolan ska vara "mitt i byn".

De som uppskattar att ha nära till skolan blir förlorarna om närskolor slås ut. Det påminner om lanthandeln, förlorade "närkunder" är svåra att kompensera med nya utifrån. Det kan dessutom krävas skattepengar för att betala resor för elever som väljer bort närskolan.

Friskolereformen lanserades som ett sätt att rädda mindre skolor från nedläggningsivrande politiker. Men det är på väg att bli tvärtom.

Stadsdelsskolor och glesbygdskolor riskerar att slås ut. I Västerås har Ekebyskolan lagts ned och nu hotas Bäckbyskolan. I Hallstahammar fick gymnasiet läggas ned. Kommunala skolpolitiker kan, i synnerhet om det fria skolvalet görs obligatoriskt, behöva ägna mer tid åt att lägga ned närskolor.

Om Bäckbyskolan i Västerås läggs ned blir lokaler lediga. Någon friskola som vill flytta in? Det vore ett bra sätt att bemöta argumentet från friskolemotståndarna om att privata skolor skulle "skumma grädden" och undvika utsatta områden.

Mer läsning

Annons