Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Partibytare borde avgå

Moderaterna läcker åt flera håll

Annons

Jimmie Åkesson gläder sig med nyförvärvet Patrick Reslow från Moderaterna

Efter att ha tagit del av kommentarer från Patrick Reslow, förr M nu SD, är det frestande att ta fram en klassisk klyscha om att kompetensnivån har höjts i båda partierna. För Reslow för fram flera märkliga synpunkter.

Han hävdar att Decemberöverenskommelsen fortfarande gäller. Men det kan i så fall inte längre skyllas på Moderaterna. Partiledningen har gått kritiker som Reslow till mötes och öppnat för att tillsammans med Sverigedemokraterna fälla regeringen. Det är Liberalerna och Centern som säger nej.

Vad Reslow, som fram till i onsdags representerade Moderaterna, menar är att det är bättre att samarbeta med SD än med Centern och Liberalerna. Vi får hoppas att den åsikten inte är spridd bland kvarvarande moderater.

Som nybliven Sverigedemokrat säger Reslow till Sydsvenskan att "Min drömregering skulle vara en ren SD-regering. Det skulle skaka om rejält."

Jo tack, den tanken får blodet att isa sig hos många andra. Det är en sak att diskutera samarbete eller även regeringssamverkan med SD. Men att låta ett parti med rasistiska rötter där företrädare gång på gång visar bristande respekt för minoriteter, andras yttrandefrihet och andra demokratiska grundvärden regera på egen hand vore något helt annat. Nog för att det "skulle skaka om rejält".

Nu kan det för all del vara naturligt att en SD-medlem tycker att det vore bra med en ren SD-regering. Men Reslow var riksdagsledamot för Moderaterna och hade då skrivit på en kandidatförsäkran. Sitter inte respekten för demokratiska grundvärden djupare bland ledande moderater och görs inte en bättre granskning av kandidaterna?

Moderaterna har det inte lätt. Öppningen mot SD har lett till väljarförluster främst till Centern. Men det tycks ändå inte ha tillfredställt mer SD-kramande medlemmar. Så partiet läcker åt flera håll.

Partibytare och avhoppare brukar likt Reslow behålla sina uppdrag. De borde de inte göra, såvida de inte har fått ett starkt personligt mandat. Väljarna röstar i första hand på partier, och då är det omoraliskt mot uppdragsgivarna att avhoppare och partibytare sitter kvar.

Läs också: Löfven, tala med SD

Ledare: JImmie Åkesson vill ta plats

Mer läsning

Annons