Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Pressade moderater spelar högt

Det gällde att hålla ihop partiet

Annons

Anna Kinberg (M) och Annie Lööf (C) är oense om att fälla regeringen

Moderatledaren Anna Kindberg Batra (M) kom med ett överraskande utspel.. Moderaterna är beredda att snarast möjligt avsätta regeringen med Sverigedemokraternas stöd och sedan bilda en Alliansregering. Den skulle behöva aktivt stöd av SD för att få igenom sina förslag alla gånger de rödgröna partierna röstar nej.

Det skulle de nog ofta göra. För samarbetsklimatet vore nog på bottennivå om Alliansen plötsligt fäller S-MP-regeringen i förtid.

Kinberg Batra vill att de borgerliga partierna lägger en gemensam budget snarast möjligt. Det bör betyda att regeringen kan falla sent nästa höst.

Det närmaste året skulle då bli kaotiskt och ovisst. Regeringen har föga anledning att söka samarbete med partier som siktar på att fälla den.

Det skulle även ge SD och Jimmie Åkesson en önskesits. Partiet kan vänta med att säga om det stödjer alliansens budgetförslag och därmed få maximal uppmärksamhet under året.

En alliansregering skulle sannolikt tillträda runt årsskiftet efter att riksdagen hade röstat ned regeringens budgetförslag. Det skulle ge en ny regering mindre än ett år att styra innan det är dags för val. Knappast tid att hinna sätta sin prägel på politiken.

Utspelet verkar mer handla om Moderaternas sviktande väljarstöd än om ansvar för Sverige. Det kommer också vid ett illa valt tillfälle.

Dagen efter tillträder Donald Trump som USA:s president. Det kan innebära stora säkerhetspolitiska risker för Sverige. I det läget borde ansvarskännande partier hålla ihop, stärka försvaret och agera försiktigt.

Det är inte tid att plötsligt byta politik, gräva skyttegravar mot Socialdemokraterna och försöka driva fram en regeringskris.

Centerledaren Annie Lööf använde klokt nog argumentet om det osäkra världsläget med Trump och Brexit som skäl att säga nej till Moderaternas utspel. Därmed är vi tillbaka på ruta ett.

Kristdemokraterna har redan öppnat för en gemensam alliansbudget, medan Liberalerna likt Centerpartiet säger nej. Det betyder att inget händer i praktiken. Det blir ingen gemensam alliansbudget och regeringen sitter kvar fram till valet 2018.

Frågan är hur missnöjd Anna Kinberg Batra egentligen är. Annie Lööf uppgav att hon hade fått ett sms om M-utspelet sent kvällen före. Så agerar man inte om målet verkligen är att samla Alliansen för att fälla regeringen.

Det har varit hård intern kritik mot att Moderaterna inte försöker fälla regeringen och det finns en hel del väljare som tvekar mellan SD och M. Nu kan Moderaterna säga att de försöker få bort regeringen. Samtidigt ser C och L till att det inte blir någon regeringskris i en orolig tid.

De borgerliga partierna bedyrar att de fortsatt vill ha en alliansregering. Men sprickan i Alliansen blir tydligare.

Det handlar om synen på att samarbeta med SD, där C och L är tydligt emot, medan M nu öppnar för samtal i riksdagsutskott. Centern och Moderaterna står långt ifrån varandra i invandrings- och flyktingpolitiken.

Socialdemokraterna talar ännu om ett samarbete med C och L, men i synen på ekonomi och skatter står C och L snarare till höger om Moderaterna.

Så det kan bli besvärligt att bilda regering efter valet. Skulle det bli en Alliansregering stärkte Annie Lööf sin statsministerkandidatur. För det är skillnad på att ta ansvar för Sverige och ta ansvar för att hålla ihop det egna partiet.

Mer läsning

Annons