Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rödgrön oordning och oreda om välfärdsvinster

Vinstkritik med förhinder

Annons

Ilmar Reepalu ledde omstridd välfärdsutredning

Den tyngsta remissinstansen, Sveriges kommuner och landsting, har ställt sig bakom vinstbegränsningen i Ilmar Reepalus Välfärdsutredning. Så lät det i ett jublande pressmeddelande från Vänsterpartiet.

Fast är det förvånande? Sveriges kommuner och landsting har en politiskt sammansatt styrelse. Där har, till skillnad från i riksdagen, de rödgröna partierna majoritet.Noterbart är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, där det internt finns delade meningar om vinstbegränsningar, tillsammans med de hårda vinstmotståndarna i Vänsterpartiet har enats.

Det har dock inneburit att SKL:s majoritets svar i praktiken är mångtydigt. Där slås fast att offentliga medel som finansierar välfärden ska gå till det som de är avsedda för, vilket i socialisters tankevärld betyder att de inte bör användas för att dela ut vinst.

Sedan listar SKL flera invändningar mot utredningens förslag om vinstbegränsningar. "Operativt kapital" är svårt att beräkna och det finns möjligheter att kringgå regelverket.

Det är svårt att veta vilken vinstnivå som är bäst (optimal) för att uppnå syftet. Det blir gränsdragningsproblem med regler för att förhindra värdeöverföringar för att kringgå reglerna. SKL fruktar vidare att administrationen för att kontrollera systemet kommer att bli omfattande. Företag kan komma att lämna välfärdsverksamheterna helt och hållet om förslagen genomförs.

SKL föreslår därför att beslut om modell för vinstbegränsning inte ska fastställas förrän utredningens slutbetänkande lämnats. I praktiken betyder det att det finns så allvarliga nackdelar med gällande förslag att det måste omarbetas i grunden.

Men varför skulle en annan form av vinstbegränsning fungera bättre? Problemen med gränsdragningar och svårigheter att göra beräkningar lär kvarstå i alla modeller? De är inbyggda i själva idén att begränsa vinsterna.

Dessutom har alla borgerliga partier och Sverigedemokraterna reserverat sig, och de har majoritet i riksdagen. Därför gör det nog inte så mycket att SKL:s majoritet är för något de samtidigt erkänner inte fungerar.

Mer läsning

Annons