Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ryssland förblir gåtfullt och hotande

Annons

Makten främst för Putin

Inga överraskningar i valet i Ryssland.Foto:  AP

Det brukar vara spännande att följa valvakor och rösträkning. Men då handlar det om val i riktiga demokratier. Det ryska valet var ett sömnpiller för valbevakare. Här handlade det om hur stor president Putins segermarginal skulle bli och hur mycket det skulle valfuskas.

Regimen behövde inte fuska för att säkra Putin segern, det räckte med att dominera i medier och att förbjuda den farligaste oppositionskandidaten Aleksej Navalnyj att ställa upp. Däremot ville regimen visa på ett högt valdeltagande, så statsanställda och andra direkt beroende av regimen pressades att rösta och valförrättare verkar ha fuskat och lagt in "extra" valsedlar.

Frågan är hur länge Putin tänker sitta kvar. Han fick i alla fall varma gratulationer av Kinas president Xi Jinping, som själv verkar vilja sitta länge.

Steg för steg har den tidigare säkerhetsagenten Putin stärkt sin ställning. och fört en mer aggressiv utrikespolitik.

Putin har haft tur. Hans utnämning kom överraskande, men efter kaoset efter Sovjets fall gav höga oljepriser den ryska ekonomin vind i seglen. Steg för steg har den tidigare säkerhetsagenten Putin stärkt sin ställning. och fört en mer aggressiv utrikespolitik. Valet hölls på årsdagen av den olagliga annekteringen av Krim från Ukraina.

Ryssland är korrumperat och sedan oljepriserna föll har ekonomin gått knackigt. Samtidigt som den militära upprustningen slukar stora resurser.

Men en hel del väljare tycks gilla att det har blivit mer ordning, regimen påpekar också ständigt hur kaotiskt det var innan Putin fick makten. De gillar att Ryssland åter agerar som en stormakt.

Demokratiska länder ser något helt annat. Ryssland försöker lägga sig i och destabilisera demokratier, grannlandet Ukraina är utsatt för aggression, och oppositionella ryssar mördas eller dör under mystiska omständigheter.

Ryssland respekterar styrka, så det är nödvändigt att stärka försvaret. Men annars förblir landet svårt att förstå. Än låter Winston Churchill från 1939 obehagligt aktuell: "Jag kan inte säga er vad Rysslands agerande blir. Det är en gissning insvept i ett mysterium inuti en gåta."

Än låter Winston Churchill från 1939 obehagligt aktuell: "Jag kan inte säga er vad Rysslands agerande blir. Det är en gissning insvept i ett mysterium inuti en gåta."

Mer läsning

Annons