Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Se upp för politik i domstol

Annons

Kloka jurister säger nej till svepande oklara lagar

FN:s barnkonvention ska bli svensk lagFoto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har i förra veckan lagt fram förslaget om att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Flera partier har drivit frågan. Däremot är jurister mer skeptiska. Lagrådet sågade förslaget, men det tog regeringen ingen hänsyn till.

Juristernas syn är mer i linje med svensk tradition. Riksdagen och politiker ska skriva tydliga lagar och ta ansvar för politiska avvägningar och prioriteringar. Sedan ska domstolar självständigt och utan politisk påverkan ta ställning om hur lagarna ska tolkas.

Förslaget om att göra barnkonventionen till lag är ett exempel på en trend där domstolar kan ges större utrymme att fatta beslut med politisk betydelse. Oklara och svepande lagar ökar utrymmet för domares eget tyckande.

Det finns fördelar, i synnerhet om politiker är klåfingriga eller om partier med en grumlig syn på demokratin får starkare stöd i val. Då kan domstolar ses som mer opartiska och värna rättstaten.

Jurister kan i sina beslut påverkas av egna politiska värderingar, det är de aktiva domstolarna i USA exempel på.

Men det finns också nackdelar. Jurister kan i sina beslut påverkas av egna politiska värderingar, det är de aktiva domstolarna i USA exempel på. Vänstern applåderar om de fattar beslut om hbtq-rättigheter eller aborträtt, högern om de slår ned på fackliga rättigheter eller försvarar enskildas rätt att bära vapen.

Men sådana frågor borde avgöras av politiker, och risken är att domstolarna politiseras om de kommer att fatta fler beslut med politisk innebörd. Kanske innebär barnkonventionen som lag mest ett slag i luften. Införandet ger politiska pluspoäng, men försiktiga svenska jurister avstår från långtgående tolkningar i domstolar. Men organisationer och mer aktiva jurister kan försöka driva barnfrågor i domstol hellre än i politiska församlingar.

Det kan öppna för att politiken blir mer juridifierad, och det vore olyckligt.

Det kan öppna för att politiken blir mer juridifierad, och det vore olyckligt. Både för att domstolar kan bli mer politiska och det blir svårare att utkräva politiskt ansvar för kontroversiella beslut. Så lyssna på försiktiga svenska jurister och undvik svepande lagar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                

Mer läsning

Annons