Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Skolan mitt i byn är ute

Skolvalet kan bli krångligt

Annons

Bättre, men mindre likvärdigt i Pisa.

Pisamätningen visade att fallet för svenska elever har vänts till en uppgång, om än från en låg nivå. Men likvärdigheten hade blivit sämre.

Det blev genast debatt om det fria skolvalet. Det leder till mer uppdelning, de bästa eleverna flyr problemskolor menade kritikerna. Tvärtom, genom skolvalet kan den allt starkare segregationen i boendet motverkas. Elever som bor i områden med problem kan välja andra skolor än den lokala.

Rätten att välja verkar ha slagit igenom. Nu handlar förslagen snarare om att styra valet mot mer likvärdighet. Flera har tyckt att skolvalet bör bli obligatoriskt.

Med valtvång är förhoppningen att fler ska tänka efter och välja någon annan skola än den som ligger närmast. Om det finns fler sökande än elever i kommunala skolor har de som bor nära företräde. Friskolor kan välja mellan flera urval, som syskon eller kötid.

Nu föreslår SSU att skolvalet ska styras av integration. Eleverna ska få välja skola, men sedan ska de fördelas så att alla skolor ska ha en så blandad elevsammansättning som möjligt.

Det kan låta tilltalande, men bäddar för krångel. Vilka kriterier ska användas? Kön, etnisk bakgrund, föräldrars utbildning eller inkomst?

USA hade bussning för att göra rasfördelningen jämn i alla offentliga skolor. Det var impopulärt, och bidrog till att vita i arbetarklassen började gå åt höger.

I dag får föräldrarna själva bekosta resor till andra skolor än den närmaste. Ska fler uppmuntras att välja skola bör det bli gratis för alla att resa till den valda skolan. Men är det rätt prioritering att betala för resor hellre än för bättre villkor för lärarna?

Tidigare var "skolan mitt i byn eller stadsdelen" viktig för att ska gemenskap i området. Det fria skolvalet skulle vara ett sätt att rädda utsatta byskolor.

Nu kan det i stället leda till att skolor i stadsdelar eller mindre orter hotas. Rätten att välja är viktig, men det vore synd att kasta ut barnet med badvattnet.

För "skolan mitt i byn eller stadsdelen" kan vara viktig för att skapa gemenskap och stärka civilsamhället.

Läs också : Bra skolor ska få ta ut vinst.

Mer läsning

Annons