Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Sluta tränga ihop allt i stan – bygg i mindre orter och med bra kollektivtrafik istället

Betydligt större befolkning ger växtvärk

Annons

Med 230 000 invånare i Västerås krävs många byggkranar.

Det är tydligt att fler politiker i Västerås börjar dra öronen åt sig om förtätning. Nu senast är det Centerpartiet, tidigare Moderaterna och Liberalerna.

Det ger en återklang från rekordåren runt 1970, förra gången det skulle byggas mycket. Först byggdes det alldeles för få bostäder. Socialdemokraterna ansågs ha förlorat valet 1966 på de långa bostadsköerna.

Politikerna vaknade upp och tävlade om vilka som ville bygga mest. Alla planerade för rejäl befolkningsökning.

Därefter kom en reaktion mot sterila och ödsliga miljöer. Gröna vågen slog igenom och det byggdes färre stora nya bostadsområden.

Den här gången finns en viktig skillnad mot då. Förtätning har slagit igenom som ett sätt att ge färre bilar och fler människor närhet till service och arbetsplatser. Men det dröjde inte länge förrän motståndet mot den täta staden växte. Och det är val redan 2018.

Så nu talar fler om ungefär "förtätning med förnuft", M, L och numera Centern vill åter bygga nya stora områden.

Den enda riktigt konsekventa "stenstadskramaren" är Magnus Edström (MP). Logiskt eftersom Miljöpartiet vill utnyttja alla möjligheter att minska bilåkandet och för att partiets väljare numera ofta är välutbildade och gillar att bo centralt. Men nog är det en remarkabel förändring jämfört med det tidiga Miljöpartiets "trädkramare".

Det är klokt att lyssna på väljarna, dra ned på förtätningen och satsa på att bygga nytt och på mindre orter med god kollektivtrafik. Men det lär ändå knappast vara avundsvärt att vara bostadspolitiker om prognoserna om kraftig befolkningsökning i Västerås slår in.

230 000 invånare kräver att det byggs mycket, 40 000 nya bostäder fram till 2050. Mer än hela Köpings eller Arbogas befolkning.

Politiker och planerare gillar prognoser om att Västerås växer mer än tidigare beräknats. Men slår prognoserna in lär fler konflikter om bostadsbyggandet bli ofrånkomliga.

Mer läsning

Annons