Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Staten har blivit mindre och skatterna lägre

Annons

Flera EU-länder har större offentlig sektor

Sverige har inte längre världens högsta skatter.Foto: Kenny Bengtsson

Det fanns en tid när Sverige hade världens högsta skatter och den offentliga andelen (stat, kommuner och socialförsäkringar) var högst i världen. Men så är det inte längre.

Även om Sverige alltjämt är ett högskatteland och det allmänna har ansvar för mycket finns flera EU-länder där andelen är större. Enligt EU-statistik som Europaportalen återger har staten (som de kallar det offentliga) minskat sedan Sverige 1995 blev EU-medlem.

Då var statens utgifter nästan 64 procent av BNP, högst i EU. 2016 hade de krympt till knappt 50 procent. Sex länder i EU har högre offentliga utgifter än Sverige.

Störst stat har numera Frankrike. Men också Belgien, Danmark, Finland, Österrike och Grekland har större offentlig andel än Sverige

Störst stat har numera Frankrike. Men också Belgien, Danmark, Finland, Österrike och Grekland har större offentlig andel än Sverige. Italien låg bara någon tiondels procentenhet efter Sverige. Irland har minst stat av alla EU-länder.

Samma trend finns när det gäller skatter. Danmark, Frankrike, Belgien och Finland hade enligt Ekonomifakta 2016 högre skatter än Sverige, med Italien också här hack i häl. Men skatterna har höjts sedan 2014, då det blev rödgrön regering.

Det finns alltid fallgropar när utgifter ska jämföras. Länder har olika system, så ibland kan det vara svårt att göra helt rättvisa internationella jämförelser.

Beräkningarna för utvecklingen i ett land över tiden bör dock vara mer säkra. För här är det samma statistik som jämförs.

Kraven från flera håll på ökad satsning på polisen har stöd i statistiken. Sverige satsar bara 0,6 procent av BNP på polisen, medan EU-genomsnittet är 0,9 procent.

Sverige satsar bara 0,6 procent av BNP på polisen, medan EU-genomsnittet är 0,9 procent.

De största minskningarna som andel av BNP har skett i offentlig förvaltning och socialt skydd. Det verkar rimligt, Sverige har en låg statsskuld, jämfört med andra länder och statsskuldsbetalningar ingår i offentlig förvaltning. Alliansregeringen lät bli att höja eller sänkte bidrag som a-kassa, barnbidrag och sjukersättning,

Sverige har, särskilt jämfört med rika länder utanför EU, alltjämt höga skatter och en stor stat. Men vi är inte längre unika, utan det offentliga har krympt och skatterna är lite lägre.

Det har ändå hänt något i Sverige de sista årtiondena. Inget systemskifte, men ett skifte i välfärdsstaten med lägre skatter och lägre utgifter.

Mer läsning

Annons