Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Storbritannien och EU behöver varandra

Annons

Farligt Ryssland och oberäkneligt USA

Storbritannien är skakat av mordförsöket med nervgas på en avhoppad rysk dubbelagent och hans dotter.Foto: AP

Det är mycket nu. I Storbritannien är den helt dominerande nyheten försöken att med nervgas mörda en rysk dubbelagent och hans dotter. Giftet togs fram av Sovjet och den brittiska regeringen menar att ryska staten ligger bakom mordförsöken.

Det är en tydlig och otäck maktdemonstration att använda en farlig nervgas som också kan drabba andra än de tilltänkta offren. Den brittiska polisen undersöker flera tidigare dödsfall bland kända ryssar i Storbritannien.

Samtidigt sparkar president Donald Trump sin utrikesminister Rex Tillerson. Han har visserligen saknat inflytande, men ändå försökt hålla emot när Trump har lämnat klimatavtal, infört tullar och kritiserat kärnenergiavtalet med Iran. När det gällde Nordkorea sökte Tillerson samtal och diplomati. Fick kritik för det av Trump, som sedan själv bestämde sig för att träffa diktatorn Kim Jong-un.

Den tillträdande utrikesministern Mike Pompeo ska vara mer i Trumps smak, de ska vara på samma våglängd. Det talar för att USA på federal nivå (det görs en hel del i delstater och lokalt) fortsatt står vid sidan av arbetet att minska klimatutsläppen, att avtalet med Iran faller och att det blir fortsatt oroligt om handelsfrågor.

Allt detta kan öka konflikterna och oenigheten mellan europeiska länder och USA. Frågan är också hur pålitligt USA under Trump är som allierad mot Ryssland. Trump försvarar gärna president Putin, medan Pompeo tidigare har varit en mycket kritisk mot Ryssland. Kommer han att följa den linjen eller får Trumps välvilliga attityd mot Putin tydligare genomslag i USA:s utrikespolitik?

I Storbritannien gjorde premiärminister Theresa May tydliga markeringar och utvisar 23 ryska diplomater. Allierade länder uttalar sitt stöd till Storbritannien, men hur långt är de beredda att gå? Går det att lita på att USA under Trump ställer upp fullt ut?

Förhandlingarna om att lämna EU går trögt. Oenigheten är stor, en majoritet i brittiska parlamentet vill ha så nära band som möjligt, medan en majoritet i det styrande Konservativa partiet kan tänka sig en klarare brytning med EU.

EU vill å sin sida göra klart att det inte ska löna sig att lämna och vill inte ge britterna ett fördelaktigt avtal, utan kanske hoppas att Storbritannien ska ändra sig och utlysa en ny folkomröstning. Så brukar det gå när folkomröstningar går emot EU eller EU-projekt. Folket får rösta igen så det blir "rätt".

Nu borde det ligga i både Storbritanniens och resten av EU:s intresse att vara konstruktiva och söka kompromisser. Ryssland blir alltmer hotfullt, president Putin kan ta allt större risker för att hävda Ryssland som stormakt. USA lär under president Trump förbli oberäkneligt och inte riktigt att lita på.

Storbritannien är svagare och splittrat, men förblir en viktig militärmakt i Europa. EU borde söka en lösning som underlättar för Storbritannien att hålla ihop och fortsatt spela en viktig säkerhetspolitisk roll. Det är särskilt angeläget för Rysslands grannländer.

EU borde söka en lösning som underlättar för Storbritannien att hålla ihop och fortsatt spela en viktig säkerhetspolitisk roll.

Blickarna borde då riktas mot Oslo, och försöka att hitta en modell som påminner om Norges relation till EU. Den är inte idealisk, landet måste anpassa sig efter EU:s beslut, men har kan bestämma självt över sådant som handelsavtal, fiske och jordbruk.

Men med god vilja borde det gå att hitta en fungerande modell. Den behövs i dagens kaotiska och allvarliga läge. Sverige har som grannland till Ryssland och frihandelsvän särskild anledning att verka för ett avtal som både EU och Storbritannien kan leva med.

Sverige har som grannland till Ryssland och frihandelsvän särskild anledning att verka för ett avtal som både EU och Storbritannien kan leva med.

Mer läsning

Annons